Ad Gerritsen mag GS schilderen
Ad Gerritsen mag GS schilderen
De Arnhemse kunstenaar Ad Gerritsen mag een groepsportret vervaardigen van het college van Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland. Het college heeft gisteren besloten de opdracht aan Gerritsen (1940) te gunnen. De kunstenaar ontvangt daar 9500 euro voor.
Gerritsen treedt daarmee in de voetsporen van collega Willem den Ouden, die in 1989 een omstreden schilderij van het toenmalige college van GS maakte. Over het doek ontstond ruzie. Het belandde uiteindelijk in onvoltooide staat in het Duitse museum Schloss Moyland, net over de grens bij Nijmegen.
De provincie heeft werk van Gerrisen in haar collectie. Volgens cultuur-gedeputeerde Hans Esmeijer is de keuze op Gerritsen gevallen vanwege diens kwaliteiten, maar ook omdat de kunstenaar in staat is het groepsportret op grond van foto's te maken. Dat is nodig omdat het huidige college nog maar tot 16 april in functie is. Daarna treedt een nieuw dagelijks bestuur van de provincie aan. Met Gerritsen is afgesproken dat hij niet tussentijds schetsen hoeft te overleggen om zijn opdrachtgevers op de hoogte te houden van de vorderingen. Hij zal het eindresultaat over ongeveer een half jaar inleveren. De foto's voor het portret worden door Gerristen zelf gemaakt.
Het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem wijdde nog niet zo lang geleden een overzichtstenttoonstelling aan het werk van Gerritsen. Hij maakt schilderijen, grafiek, tekeningen en incidenteel een sculptuur. Zijn werk gaat dikwijls over misstanden in de wereld. Ooit maakte hij een omvangrijk beeldproject rond Marinus van der Lubbe, de man die in 1933 de Rijksdag in brand stak en door de nazi's ter dood werd veroordeeld.
Politiefoto's, foto's van gehypnotiseerden en geesteszieken worden door Ad Gerritsen vaak als basis voor bijna emotieloze portretten gebruikt.
Bron: De Gelderlander
- Zie ook:
- Uit de Staten