h

Vuurwerk taboe op dorpsfeest

15 september 2004

Vuurwerk taboe op dorpsfeest

(artikel uit de Gelderlander d.d. 15-09-2004):
Koninginnedagen en oranjefeesten in Gelderland moeten het in het vervolg mogelijk zonder vuurwerk stellen. De organisatoren moeten vanaf volgend jaar 1245 euro aan leges betalen aan de provincie.

De vuurwerkbranche stelt dat verenigingen in kleine plaatsen dit absoluut niet kunnen betalen en spreekt van de 'nekslag' voor dit soort vuurwerken.

De provincies zijn na de vuurwerkramp in Enschede verantwoordelijk geworden voor het controleren van vuurwerkevenementen. Een meerderheid van de Gelderse politiek vindt, op initiatief van de SP, dat alle evenementen waar meer dan 100 kilogram vuurwerk wordt afgestoken, moeten worden gecontroleerd. Een voorstel van gedeputeerde Aalderink om alleen de grootste evenementen te controleren, werd afgewezen. Andere provincies vragen geen geld voor de vergunningen.

De politiek voelt er niets voor om, mocht er ooit iets mis gaan, het verwijt te krijgen dat ze niet goed genoeg gecontroleerd heeft. Maar die extra controles kosten per jaar 100.000 euro. Dat geld wil de politiek laten betalen door de aanvragers onder het motto 'de vervuiler betaalt'. Nu wordt voor een vergunning nog geen vergoeding gevraagd. Het gaat jaarlijks om naar schatting 120 vergunningen. Een controleur is volgens de provincie vijftien uur met een vergunning bezig.

Voorzitter Wagenvoort van de Vereniging Evenementenvuurwerk Nederland, de verzamelde vuurwerkbedrijven, reageert furieus. "Ze waren in Gelderland eerlijker geweest als ze gezegd hadden: we willen geen vuurwerk meer. Want dit komt op hetzelfde neer. Dit is einde oefening voor het vuurwerk in Gelderland. Bij een beetje oranjefeest kom je altijd over de honderd kilo vuurwerk, dus dit raakt ze allemaal."

Wagenvoort wijst erop dat Gelderland de enige provincie is waar het aanvragen van een vergunning geld kost. "Utrecht begon ermee en vroeg 535 euro, maar heeft dat na protesten weer afgeschaft. Nu komt Gelderland met dit absurde bedrag. Er is sprake van doorgeschoten regelgeving. Het is allemaal een reactie op Enschede. Maar daar ging een opslagplaats de lucht in. Dat is iets anders dan het afsteken van evenementenvuurwerk door professionals. De SP is hiermee begonnen. Ze moesten zich doodschamen, want ze duperen de gewone burgers."

Wagenvoort wordt bijgevallen door Marjan te Molder, de penningmeester van de Oranjevereniging in Borculo, die jaarlijks een groot vuurwerk laat afsteken. "Zo wordt het ons onmogelijk gemaakt. Wij hebben een redelijk groot vuurwerk, dat kost tussen de 2000 en 3000 euro. Als je dan ineens 1245 euro aan leges moet betalen, is dat niet te doen. En je kunt dat aan je bevolking ook niet meer verkopen. We moeten in het bestuur maar eens overleggen wat ons nu te doen staat. Ik vind dit veel te ver gaan."

De kwestie is aan het rollen gebracht door SP'er van Bergen. Hij vindt het niet erg als dorpsfeesten het voortaan zonder afsluitend vuurwerk moeten doen. "Het gaat ons niet alleen om veiligheid. Vuurwerk zorgt ook voor een gigantische luchtverontreiniging, vooral zware metalen. En dieren schrikken er enorm van. Laat oranjeverenigingen maar een creatievere oplossing bedenken. Organiseer bijvoorbeeld een ballonnenwedstrijd voor kinderen. Dat lijkt me een goed alternatief."

Naschrift Toine van Bergen: in de krant las ik een paar boze reacties. Van een vuurwerkondernemer, tja, dat is te begrijpen. En van enkele Oranjecomitees. Op Koninginnedag wordt tijdens dorpsfeesten heel wat vuurwerk afgestoken.
Maar is het nu echt zo dat Koninginnedag niet geslaagd is zonder het af te sluiten met vuurwerk? Als dat het geval is moeten er beslist sponsoren te vinden zijn die voor die hogere kosten willen opdraaien. Daarmee maak je dan immers een goede beurt voor het hele dorp. Je kunt trouwens ook aan alternatieven denken, zoals een lasershow. Misschien kunnen vuurwerkondernemers dit zelf ook in hun "pakket" opnemen.

Ingezonden brief van Paul Freriks in de Gelderlander d.d. 26-9-2004:
De SP vindt dat controle op vuurwerk gehandhaafd dient te worden. De provincie dreigde de controlefunctie overboord te gooien. Er werden/worden nogal wat fouten gemaakt in het gebruik van vuurwerk. Een vuurwerkshow geven vraagt veel deskundigheid. Beunhazen moeten geweerd worden om ongelukken te voorkomen.
Wij hebben als volksvertegenwoordigers ook de taak ervoor zorg te dragen dat bij volksvermaak geen uitwassen plaatsvinden en daardoor ongelukken. En bij vuurwerk, en dat is bekend, zit die in een klein hoekje. Als gemeentes toch vuurwerk willen dan zullen ze zeker die leges wensen te betalen. Wil een gemeente dat niet dan moet ze naar alternatieven gaan zoeken. Zoals inderdaad laserstraalshows met muziek en zo.
Wij willen vooral dat dorpsfeestjes leuk blijven! Daarnaast vind ik persoonlijk dat je feestjes nimmer moet verstoren. Integendeel. Met je aanwezigheid moet je een positieve bijdrage aan een feestje leveren. In plaats van mopperen moeten gemeentes hun verantwoordelijkeid nemen.

U bent hier