Vragen over niet betrekken inwoners Duitsland bij kunstwerk aan de grens
Vragen over niet betrekken inwoners Duitsland bij kunstwerk aan de grens
Het van oorsprong Duitse SP statenlid, Agnes Lewe, heeft het dagelijks provinciebestuur gevraagd waarom bij een project voor landschapskunst in de Gelderse Poort de bewoners aan de Duitse kant van de grens niet betrokken zijn en of dit vaker voorkomt. Lewe: 'Waarom iemand die nog geen 35 meter van het beoogde kunstwerk woont niet betrokken is, is voor mij een raadsel. Je zou denken dat anno 2008 bestuurders ook met mensen die toevallig aan de andere kant van de grens wonen rekening houden.'
Onlangs kreeg de SP-statenfractie een brief uit Zyfflich, een dorp net over de grens bij Beek-Ubbergen. Een Nederlander die daar sinds vele jaren woont had bezwaar willen aantekenen tegen de komst het landschapskunstwerk 'O-P-E-N' in de Ooijpolder. De gemeente Ubbergen wil nog dit jaar met de uitvoering beginnen omdat anders de provinciale subsidie mogelijk vervalt.
Volgens een artikel in de Gelderlander van 12 oktober 2008 is anderhalf jaar achter de schermen gewerkt aan het plan, zijn er veel onderzoeken verricht en is er al een faunatunnel aangelegd. Echter, hoewel de bewoner op een afstand van 35 meter van de beoogde plek woont (aan de Duitse kant) is hij nooit daarover gehoord.
De SP fractie is hierover verbaasd, omdat in de projectbeschrijving van 2005 duidelijk is aangegeven “… dat bij het begin van het project het eindresultaat globaal omschreven wordt en dat gedurende het traject bijstellingen van het traject en de uitkomst mogelijk is in dialoog met betrokkenen in het gebied.”
Enkele jaren geleden hebben de gemeenten Ubbergen, Groesbeek en Millingen aan de Rijn gezamenlijk een landschapsontwikkelingsplan (LOP) opgesteld en de Stichting Via Natura opgericht. Deze Stichting ontvangt subsidie van onder andere de Provincie Gelderland voor het uitvoeren van projecten. Een daarvan is “Landart in de Ooijpolder”, het boven genoemde kunstwerk O-P-E-N van Paul de Korte. De verantwoording voor de ontwikkeling het project lag bij het Centrum voor beeldende kunst Gelderland (CBKG), een uitvoeringsorganisatie van de provincie op het gebied van beeldende kunst, maar ook verschillende provinciale diensten zijn erbij betrokken. Het maakt deel uit van het provinciale masterplan LaagLandLijnen.
De SP fractie heeft aan Gedeputeerde Staten de volgende vragen gesteld:
1. Op welke wijze is de dialoog met betrokkenen in het gebied vorm gegeven?
2. Waarom zijn bewoners aan de Duitse kant van het gebied niet betrokken bij het traject?
3. Bent u alsnog bereid met de betroffen burger in dialoog te treden en de uitkomst bij te stellen?
4. Is dit een incident of gebeurt het vaker dat bewoners van gene zijde onvoldoende over ontwikkelingen in de Nederlandse grensstreek geïnformeerd worden?
5. Zijn daar rechtszaken uit voortgekomen? Zo ja, met welk resultaat?
6. Wat wilt u doen om in de toekomst soortgelijke situaties te vermijden?
- Zie ook:
- Ruimte, wonen en milieu
- Statenvragen