h

Provinciale Statenverkiezingen 2023

 

23 maart 2023

Opnieuw verlies voor Gelderse SP bij provinciale verkiezingen: twee zetels behouden

Foto: Maurits Gemmink / SP Gelderland

Voor de tweede keer op een rij verliest de Gelderse SP bij de verkiezingen voor provincialen staten. De voorlopige uitslag geeft aan dat er nog 2 van de 3 zetels behouden zijn. De SP gaat in Gelderland van 5,8 procent naar 3,5 procent van de stemmen. Lijsttrekker Eric van Kaathoven baalt van het verlies: “Voor de SP is de uitslag teleurstellend. Je hoopt na het verlies van de vorige keer waarbij we van 6 naar 3 zetels gingen, de weg omhoog weer te vinden. Dat is helaas niet gelukt.”

Lees verder
11 maart 2023

Campagnetour in Arnhem, Zaltbommel, Tiel, Overbetuwe, Bemmel en Nijmegen

Foto: Peter de Vos / SP Gelderland

Zaterdag 11 maart was de tweede SP-campagnetour door Gelderland. SP-lijstrekker Eric van Kaathoven trok samen met andere kandidaten door de provincie om met kiezers in gesprek te gaan.

Lees verder
7 maart 2023

SP wil dat provincie Gelderland zelf gaat bouwen om woningnood op te lossen

Foto: Robertjan van Putten / SP Gelderland

De Gelderse SP wil de woningnood in Gelderland aanpakken door de provincie zelf betaalbare woningen te laten bouwen. Te beginnen met woningbouwprojecten in tenminste 10 gemeenten, bijvoorbeeld door leegstaande kantoorgebouwen om te bouwen tot volwaardige woningen. De partij heeft geen vertrouwen in de huidige aanpak van de provincie. Daarom wil de SP daarnaast dat woningcorporaties met inzet NUON-gelden worden ondersteund om meer sociale huurwoningen te bouwen. De SP wil niet nog meer onbetaalbare woningen maar een grote inhaalslag bij sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen.

Lees verder
25 februari 2023

SP voert actie met spandoeken bij hulpcentrales Vattenfall: ‘Gelderland wil zijn energie terug’’

Foto: Eric van Kaathoven / SP Gelderland

Op zaterdag 25 februari voerde de Gelderse SP actie bij drie hulpwarmtecentrales van Vattenfall in Westervoort, Arnhem en Nijmegen. Met spandoeken met daarop de tekst ‘Gelderland wil zijn energie terug!’ maakt de partij duidelijk dat het de energievoorziening weer in handen van de provincie wil krijgen, zoals vroeger ook al het geval was voordat NUON verkocht werd aan het Zweedse Vattenfall. Lijsttrekker SP Gelderland, Eric van Kaathoven: ‘Wij willen dat er een einde komt aan de situatie waarin buitenlandse hoofdkantoren miljoenenwinsten maken terwijl heel veel mensen hun energierekening niet kunnen betalen. Energie is een basisbehoefte en die moet weer in eigen, publieke handen komen.’

Lees verder
25 februari 2023

SP in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg: Verbetering Maaslijn moet starten in 2023!

Foto: Robertjan van Putten / SP Gelderland

Op zaterdag 25 februari voerde de SP in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg samen met Tweede Kamerlid Mahir Alkaya actie voor het verbeteren van de Maaslijn. Dat deden zij door station Nijmegen symbolisch om te dopen tot ‘Amsterdam University’. Lijsttrekker Eric van Kaathoven: “We voeren al jaren actie om die Maaslijn verdubbeld en geëlektrificeerd te krijgen en de provincies zijn bereid een steentje bij te dragen. Maar vanuit Den Haag hebben ze blijkbaar gewoon geen oog voor de problemen in deze provincies.”

Lees verder
3 februari 2023

Actie SP op de Maaslijn: Stem voor een beter spoor

Foto: Marij Feddema / SP Nijmegen

De Maaslijn moet eindelijk verbeterd worden. De treinen zijn te vol, er zijn te weinig zitplaatsen, de route duurt te lang en de overstapmogelijkheden zijn matig. Al jaren staat het op de planning om dit traject tussen Roermond en Nijmegen te verbeteren, door middel van elektrificatie en spoorverdubbeling, maar steeds wordt het project weer op de lange baan geschoven. De SP komt in actie voor een betere Maaslijn, voordat het echt ontspoort.

Lees verder
27 januari 2023

Ook veerponten zijn essentieel vervoer

Foto: Yurre Wieken / SP Gelderland

De provincie moet veerponten hetzelfde behandelen als openbaar vervoer, vindt de SP. Om de vijftig Gelderse ponten te behouden, moeten ze ondersteuning krijgen.  Kandidaat-Statenlid Yurre Wieken pleitte 27 januari in het Groot Gelders Verendebat voor een actievere rol van de provincie. “Als de veerponten verdwijnen, worden veel buitengebieden niet of slecht bereikbaar. Kinderen gebruiken ze om naar school te komen, werknemers om naar hun werk te gaan en wandelaars en fietsers om de mooie Gelderse natuurgebieden te bereiken. Het is essentieel vervoer en zo moeten we het ook behandelen.”

Lees verder
20 januari 2023

Gelderse SP steunt stakende buschauffeurs!

Foto: Eric van Kaathoven / SP Gelderland

Om steun te betuigen aan de stakende buschauffeurs gingen Gelderse SP-ers waaronder lijsttrekker Eric van Kaathoven en kandidaten Yurre Wieken en Marjolein Faber op vrijdag 20 januari naar de stakers in Nijmegen en Doetinchem. Ze deelden iets lekkers uit om de stakers een hart onder de riem te steken.

Lees verder
14 januari 2023

Superzaterdag in Arnhem

Foto: Maurits Gemmink / SP

Op zaterdag 14 januari streek de Gelderse SP neer in de Arnhemse wijk Geitenkamp met de volkspetitie voor het nationaliseren van de energie. Samen met partijleider Lilian Marijnissen en Gelderse lijsttrekker Eric van Kaathoven gingen de aanwezige SP'ers in gesprek met de buurt. Ondanks het slechte weer tekensen veel buurtbewoners de volkspetitie. Van Kaathoven: "Terwijl de energiearmoede in een wijk als Geitenkamp het grootst is, mogen hier geen zonnepanelen op de daken worden gelegd omdat het 'beschermd stadsgezicht' is. De wereld op zijn kop. Hoog tijd dat er andere keuzes gemaakt worden in Gelderland."

Lees verder
11 december 2022

Gelderse SP-leden stellen kandidatenlijst en verkiezingsprogramma vast

Foto: Maurits Gemmink / SP Gelderland

Op zaterdag 10 december op de regioconferentie in Velp hebben de Gelderse leden van de SP de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma vastgesteld voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart 2023. Eric van Kaathoven, die eerder al bijna 8 jaar fractievoorzitter was van de SP in de Provinciale Staten van Gelderland (2008-2016), is gekozen tot lijsttrekker.

Lees verder

Pagina's

U bent hier