h

Ook veerponten zijn essentieel vervoer

27 januari 2023

Ook veerponten zijn essentieel vervoer

Foto: Yurre Wieken / SP Gelderland

De provincie moet veerponten hetzelfde behandelen als openbaar vervoer, vindt de SP. Om de vijftig Gelderse ponten te behouden, moeten ze ondersteuning krijgen.  Kandidaat-Statenlid Yurre Wieken pleitte 27 januari in het Groot Gelders Verendebat voor een actievere rol van de provincie. “Als de veerponten verdwijnen, worden veel buitengebieden niet of slecht bereikbaar. Kinderen gebruiken ze om naar school te komen, werknemers om naar hun werk te gaan en wandelaars en fietsers om de mooie Gelderse natuurgebieden te bereiken. Het is essentieel vervoer en zo moeten we het ook behandelen.”

In 1992 ging de verantwoordelijkheid voor veerponten van het Rijk naar gemeenten. Omdat niet alle veerponten financieel op eigen benen konden staan, werd in 1995 het Gelders Verenfonds in het leven geroepen. Dat moest de veren ondersteunen tot ze wel op eigen benen konden staan. Inmiddels is het fonds echter bijna leeg, en komen diverse veren in de problemen. Omdat de provincie niet wil bijstorten in het fonds dreigen ze nu te verdwijnen. Wieken: “De VVD-gedeputeerde wil ‘maatwerk leveren’, en vindt dat ponthouders ondernemingen zijn die hun eigen risico’s moeten dragen. Maar zo werkt het niet. Een veerpont is geen luxeproduct maar een essentiële vervoersvoorziening. Als hij failliet gaat, komt er geen nieuwe voor in de plaats. We laten ook geen busbedrijven failliet gaan, want er moeten gewoon bussen rijden. De SP wil de veren daarom gelijktrekken met het openbaar vervoer."

Gebruikers zijn een petitie gestart voor het behoud van de veren, die is te tekenen op https://petities.nl/petitions/behoud-de-gelderse-veren

Reactie toevoegen

U bent hier