h

Ruimtelijke Ordening

11 oktober 2023

‘Staten moeten regie over railterminal terug pakken’

Foto: Overbetuwe Overbelast

Provinciale Staten moeten de regie op de plannen voor een railterminal bij Valburg terug pakken. Dat zegt Eric van Kaathoven, fractievoorzitter van de Gelderse SP, in reactie op de antwoorden op onlangs gestelde Statenvragen. Er zijn teveel vragen over veiligheid en de begroting van het plan waar Provinciale Staten geen goed zicht op hebben. Van Kaathoven: ‘Zo kunnen Provinciale Staten hun controlerende taak niet goed uitvoeren!’

Lees verder
11 september 2023

Gelderse SP stelt vragen over veiligheid en kosten Railterminal

Foto: Maurits Gemmink / SP Gelderland

Onafhankelijk milieuexpert Cor Coenrady schreef in opdracht van de gemeenteraadsfracties van de PvdA en Burgerbelangen Overbetuwe een rapport over veiligheid en kosten rond de voorgenomen railterminal bij Valburg. Dit rapport is voor de fractie van SP Gelderland aanleiding om schriftelijke vragen te stellen. De SP vraagt zich af of de brandveiligheid wel goed is meegenomen in de plannen en in de begroting. En hoe de kosten hiervoor zich verhouden tot de afspraak in het Gelderse coalitieakkoord dat er geen extra geld komt voor de railterminal?

Lees verder
21 juni 2023

SP wil dat provincie Gelderland pas op de plaats maakt met plannen Railterminal

Foto: Matthias van Hunnik

Het inpassingsplan voor een railterminal bij Valburg (Overbetuwe) wordt als het aan het provinciebestuur ligt snel gerepareerd na een uitspraak van de Raad van State. Deze eiste na het beroep van bewoners en gemeente Overbetuwe dat het plan op drie punten wordt aangepast. De SP is tegen de plannen en wil ook niet dat vooruitlopend op definitieve goedkeuring van de Raad van State al onomkeerbare werkzaamheden verricht worden.

Lees verder
12 oktober 2022

Geen windmolens bij Lochem

Foto: Rinus Evertse / Creative Commons

De SP is tegen de plannen voor het windmolenpark IJsselwind, op de grens tussen de gemeenten Lochem en Zutphen. Volgens Statenlid Maurits Gemmink komen ze te dicht bij de bewoonde boerderijen te staan. “De SP is niet tegen windmolens, maar ze moeten wel op een goede plaats staan. Pal bij bewoners naast de deur geeft overlast, en moeten we dus niet willen.”

Lees verder
19 mei 2021

SP wil duidelijke keuzes vóór de natuur op de Veluwe

Foto: Erwin Bongaerts / Creative Commons

Hoe weet een wild zwijn waar hij op de Veluwe wel of niet mag zijn? Een bontgekleurde kaart van Nederlands grootste natuurgebied moet uitkomst bieden. De zogenaamde Recreatiezonering Veluwe is de oplossing voor exploitatie, wonen en natuur en waar dat mag. SP-Statenlid Maurits Gemmink: “Petje af voor de ambtenaren die dit hebben gemaakt. Ze hebben een onmogelijke opdracht gekregen. Want, als de mens zich al niet eens aan de afspraken over natuurbeheer op de Veluwe houdt, hoe moet een dier dat dan doen? De SP ziet in de Recreatiezonering Veluwe een schaamlap om het falende Nederlandse natuurbeleid te bedekken. We moeten duidelijke keuzes maken voor de Veluwe en daar past massatoerisme niet in.”

Lees verder
5 december 2020

Railterminal Gelderland: een steeds duurder prestigeproject

Foto: Matthias van Hunnik

De kosten voor de Railterminal Gelderland blijven oplopen. Waar in 2016 nog rekening werd gehouden met 35 miljoen euro, is het prijskaartje inmiddels opgelopen tot 65,5 miljoen euro. Voor SP-Statenlid Maurits Gemmink is de maat vol. ‘De railterminal dreigt een bodemloze put te worden. We geven tientallen miljoenen uit waarvan we niet weten of we die ooit nog terug gaan verdienen. Ondertussen zijn de gevolgen voor de omwonenden niet ongewis: die zitten met flinke (geluids)overlast. Wat de SP betreft trekken we de stekker eruit, maar een meerderheid van Provinciale Staten wil helaas koste wat het kost doorgaan met dit prestigeproject.’

Lees verder
13 augustus 2018

Bewonersavond over plannen voor containeroverslag aan Betuwelijn

Foto: Eric van Kaathoven

Op donderdag 23 augustus organiseert de SP een bewonersavond over de plannen voor een railterminal aan de Betuwelijn bij Valburg. De avond ‘Overbetuwe Overbelast!’ wordt gehouden van 20.00 uur tot 22.00 uur in Zaal Viersprong, Reethsestraat 1, Valburg. Toegang is gratis. Aanmelden kan op gelderland@sp.nl.

Lees verder
18 juni 2018

De Betuwe raakt overbelast met plannen voor containeroverslag bij Betuwelijn

Foto: SP

De provincie Gelderland wil tientallen miljoenen stoppen in de overslag van containers van de Betuwelijn naar vrachtwagens en andersom. Dat moet gebeuren bij Valburg in de toch al zwaar belaste Betuwe. Die overslag gaat onvermijdelijk leiden tot een verdere verslechtering van de leefbaarheid van de buurtschappen en dorpen die er liggen: Valburg, Eimeren, Reeth, Ressen, Slijk-Ewijk, Elst en Oosterhout. Want een metalen container oppakken, opstapelen of op een vrachtwagen of treinwagon zetten, dat gaat nu eenmaal niet geruisloos. Om over de mogelijke veiligheidsrisico’s nog maar te zwijgen. Het gaat hier om honderden vrachtwagens per dag waar van alles in kan zitten.

Lees verder
7 november 2016

SP stelt vragen over alwéér een bedrijventerrein in Montferland

Foto: Bas Stoffelsen

De Gelderse SP is verbaasd over het bericht dat de gemeente Montferland een bedrijvenpark van 40 hectare wil aanleggen. De SP vraagt zich af waarom nóg een nieuw bedrijventerrein nodig is terwijl er andere terreinen in de omgeving beschikbaar zijn. SP-statenlid Paul Kusters wil graag van Gedeputeerde Staten horen wat zij vinden van de plannen die haaks staan op het beleid van de provincie.

Lees verder
10 oktober 2016

SP stelt vragen over uitbreiding betoncentrale Wageningen

Foto: Bas Stoffelsen

De Gelderse SP heeft vragen gesteld over de mogelijke uitbreiding van betoncentrale Bruil in Wageningen. In 2010 is nog een contract afgesloten tussen Provincie, Gemeente en Bruil over het terugdringen van overlast. De provincie heeft miljoenen bijgedragen aan de verplaatsing van de asfaltcentrale van Bruil naar Arnhem. Nu Bruil opnieuw lijkt te mogen uitbreiden lijken alle eerdere inspanningen voor niks geweest. De SP wil opheldering van het provinciebestuur.

Lees verder

U bent hier