h

SP wil duidelijke keuzes vóór de natuur op de Veluwe

19 mei 2021

SP wil duidelijke keuzes vóór de natuur op de Veluwe

Foto: Erwin Bongaerts / Creative Commons

Hoe weet een wild zwijn waar hij op de Veluwe wel of niet mag zijn? Een bontgekleurde kaart van Nederlands grootste natuurgebied moet uitkomst bieden. De zogenaamde Recreatiezonering Veluwe is de oplossing voor exploitatie, wonen en natuur en waar dat mag. SP-Statenlid Maurits Gemmink: “Petje af voor de ambtenaren die dit hebben gemaakt. Ze hebben een onmogelijke opdracht gekregen. Want, als de mens zich al niet eens aan de afspraken over natuurbeheer op de Veluwe houdt, hoe moet een dier dat dan doen? De SP ziet in de Recreatiezonering Veluwe een schaamlap om het falende Nederlandse natuurbeleid te bedekken. We moeten duidelijke keuzes maken voor de Veluwe en daar past massatoerisme niet in.”

Het lijkt alsof een groep kinderen een fauvistisch schilderij van de Veluwe heeft gemaakt. De Recreatiezonering Veluwe is een kaart vol bontgekleurde vlakjes die aangeven waar mensen mogen recreëren, waar minder en waar niet. Als het goed gaat moet dit zorgen voor voldoende rust en ruimte voor de natuur. Gemmink: “De huidige Covid-crisis laat echter zien dat de druk op de natuur enorm is nu mensen iedere mooie dag gebruiken om in de natuur te wandelen, fietsen, mountainbiken, hond uitlaten, paardrijden en motorrijden.”

“De mens blijkt op dit moment niet in staat borden te lezen, laat staan zich aan de regels te houden. Gevolg is dat de natuur er onder lijdt. Wilde zwijnen en edelherten lopen door de dorpen en een zwangere wolf is aangereden en overleden. Onlangs is een plassende wandelaar aangevallen door een wild zwijn en zwaargewond geraakt. “Gaat de Recreatiezonering Veluwe hier iets aan doen? Nee natuurlijk niet. Het is de Nederlandse oplossing om geen heldere keuze te maken. Natuurlijk mag iedereen die op de Veluwe woont daar wandelen en recreëren. Er zijn ook bedrijven die op de Veluwe gevestigd zijn en als zij binnen de richtlijnen voor milieu kunnen werken moet dat ook kunnen. Het probleem zit ‘m in grootschalige recreatie en bedrijven die niet meer binnen de milieuregels passen.”

Het Rijk heeft de laatste tien jaar volgens Gemmink regelmatig laten zien dat het niets heeft met milieu en (eigen) richtlijnen. “Gelukkig hebben we in Nederland een onafhankelijke rechtsstaat en die fluit de overheid steeds vaker terug omdat afspraken niet worden nagekomen. Denk aan de Urgendazaak of de uitspraak over de stikstofuitstoot.”

Op de vraag of de Recreatiezonering Veluwe rechtbankproof is wist gedeputeerde van ’t Hoog geen duidelijk antwoord te geven. De SP denkt dat dit plan bij een rechter geen standhoudt, zegt Gemmink: “De Veluwe is een van de grootste Natura 2000-gebieden van Nederland en daar past massatoerisme niet. We moeten heldere keuzes voor de natuur maken en dat betekent dat de Veluwe in hoofdzaak voor flora en fauna bestemd is. We moeten de stikstof uitstotende intensieve landbouw verplaatsen en de snelheid op de wegen terugbrengen. Hoe creatief ook, de Recreatiezonering Veluwe is verspeelde moeite. Op deze manier gaan we de natuur niet verbeteren. We moeten nu duidelijke keuzes maken, anders is het te laat.”

Reactie toevoegen

U bent hier