h

Openbaar vervoer

17 juni 2024

SP stelt vragen over personeelstekort OV

Foto: Eric van Kaathoven / SP Gelderland

De SP wil weten wat het provinciebestuur doet om het buschauffeurstekort in het streekvervoer aan te pakken en heeft hierover Statenvragen gesteld. Het tekort aan chauffeurs zorgt voor overmatige uitval van busritten, frustratie bij reizigers en een torenhoge werkdruk onder het personeel.

Lees verder
14 juni 2024

SP wil dat provincie veerpont Bronckhorst-Brummen opkoopt

Foto: S.J. de Waard / Wikimedia Commons

De Gelderse SP-fractie wil dat de provincie de veerpont Bronckhorst-Brummen in de vaart houdt door het op te kopen of een lening te verstrekken aan mogelijke opvolgers. De schipper en eigenaar is zeventig plus en zijn veerpont staat al jaren te koop. Er zijn wel geïnteresseerden maar die krijgen de financiering niet rond. Hierdoor dreigt het veer uit de vaart te gaan. De SP-fractie kwam daartoe met een voorstel op de Statenvergadering van 12 juni.

Lees verder
25 mei 2024

Gelderse SP-afdelingen massaal in actie voor fatsoenlijk openbaar vervoer

Foto: SP / SP

Op zaterdag 25 mei kwamen bijna alle SP-afdelingen uit Gelderland samen in Arnhem. Zij komen op het Arnhemse Centraal Station in actie voor goed bereikbaar en betaalbaar openbaar vervoer, dat in collectieve handen is. De SP ergert zich al lange tijd aan de grote hoeveelheid private vervoersbedrijven en ziet in plaats daarvan liever één regionale of nationale vervoerder. Volgens Noud Roelen, raadslid voor de Arnhemse SP, is Arnhem bewust gekozen als symbolische locatie: “Op Station Arnhem komen verschillende vervoerders bij elkaar en mensen moeten hier vaak meerdere malen van vervoerder wisselen. Dat is natuurlijk gekkenwerk. Zeker als je bedenkt dat veel van die vervoerders in handen zijn van buitenlandse investeerders.”

Lees verder
27 maart 2024

SP-Jongeren bieden petitie aan voor de terugkeer van de nachtbussen

Foto: Yurre Wieken / SP Gelderland

Afgelopen woensdag hebben de SP-Jongeren ingesproken bij de Provinciale Staten om aandacht te vragen voor hun nachtbussenpetitie. Met deze petitie bepleiten de lokale activisten de terugkeer van de nachtbus. “Na het wegvallen van de nachtbussen tijdens de pandemie werd de belofte gedaan dat ze terug zouden keren wanneer het nachtleven weer in volle bloei zou zijn. Nu, vier jaar later, zijn de nachtbussen er nog steeds niet.", aldus contactpersoon Noah Vetter.

Lees verder
13 maart 2024

Vragen SP en spoeddebat over schrappen ritten bij busvervoerder EBS

Foto: Lijn 45 / Wikimedia Commons

De Gelderse SP-fractie is bezorgd over de problemen bij busvervoerder EBS. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten en steunde en debatverzoek en motie op initiatief van de PvdA-fractie. Aanleiding is de aankondiging van EBS om vanaf april tien procent van de vaste ritten te schrappen in de concessie IJssel-Vecht waar een deel van het busvervoer op de Veluwe onder valt. De SP vindt dit niet acceptabel en wil dat zo snel mogelijk weer de volledige dienstregeling wordt gereden.

Lees verder
11 januari 2024

SP stelt vragen over afgeschreven Nijmeegse Breng-bussen

Foto: Chris GBNL / Creative Commons

De Gelderse SP-fractie wil opheldering van het college van Gedeputeerde Staten over het gebruik van verouderde Breng-bussen in Nijmegen. De partij heeft daarover schriftelijke vragen gesteld en wil weten wat de gevolgen zijn voor reizigers en chauffeurs.

Lees verder
20 december 2023

SP stelt vragen over verdwijnen buslijn 46 uit Erichem

Foto: Marij Feddema / SP Gelderland

Het Gelders dorp Erichem is haar bushaltes in het dorp kwijt. Buslijn 46 wordt ‘gestrekt’, hetgeen betekent dat er in het dorp geen bushaltes meer zijn, maar wel nog 1 buiten het dorp. Protesten van de buurt, en handtekeningen van 698 personen leidden nog niet tot ander beleid vanuit het college van Gedeputeerde staten. Zie voor de petitie: Behoud buslijn 46 in Erichem en Buren - Petities.nl. Daarom stelden de fracties van PvdA, GroenLins en SP in Provinciale Staten een aantal mondelinge vragen tijdens de statenvergadering van 20 december 2023.

Lees verder
20 december 2023

Gelderland gaat eindelijk zorgen voor toiletten in alle treinen!

Foto: Marco Raaphorst / Creative Commons

Tijdens de vergadering van Provinciale Staten van 20 december 2023 hebben de staten besloten dat er geld komt om ervoor te zorgen dat alle treinen in Gelderland de komende jaren toiletten krijgen. Het gaat daarbij om voor iedereen toegankelijke toiletten. De SP-fractie is blij dat er nu na vele jaren van acties en inzet van verschillende fracties ook in Gelderland een einde gaat komen aan een periode met treinen zonder toiletten.

Lees verder
29 oktober 2023

Gelderse SP-fractie stelt vervolgvragen over ‘rammelbussen’ Veluwe

Foto: Lijn 45 / Wikimedia Commons

De antwoorden van het provinciebestuur op schriftelijke vragen over de naar rechts trekkende ‘rammelbussen’ op de Veluwe stellen de Gelderse SP-fractie nog niet gerust. De SP heeft daarom nu vervolgvragen gesteld. De fractie wil een snelle en structurele oplossing voor reizigers en personeel. Daar is nu nog geen uitzicht op.

Lees verder
23 oktober 2023

Gelderse fracties SP, PvdA en GroenLinks willen opheldering over verkoop van Arriva

Foto: Wesseltje14 / Creative Commons

De Gelderse fracties van PvdA, GroenLinks en SP hebben schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur over de verkoop van Arriva aan de agressieve Amerikaanse durfinvesteerder ‘I Squared Capital’.  De fracties zijn van mening dat het OV een publieke voorziening is en maken zich grote zorgen over de verkoop van Arriva aan een bedrijf dat alleen gericht is op het realiseren van een stevig rendement voor haar investeerders. Arriva verzorgt in Gelderland onder meer het openbaar vervoer in de Achterhoek en het Rivierengebied.

Lees verder

Pagina's

U bent hier