h

Openbaar vervoer

29 oktober 2023

Gelderse SP-fractie stelt vervolgvragen over ‘rammelbussen’ Veluwe

Foto: Lijn 45 / Wikimedia Commons

De antwoorden van het provinciebestuur op schriftelijke vragen over de naar rechts trekkende ‘rammelbussen’ op de Veluwe stellen de Gelderse SP-fractie nog niet gerust. De SP heeft daarom nu vervolgvragen gesteld. De fractie wil een snelle en structurele oplossing voor reizigers en personeel. Daar is nu nog geen uitzicht op.

Lees verder
23 oktober 2023

Gelderse fracties SP, PvdA en GroenLinks willen opheldering over verkoop van Arriva

Foto: Wesseltje14 / Creative Commons

De Gelderse fracties van PvdA, GroenLinks en SP hebben schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur over de verkoop van Arriva aan de agressieve Amerikaanse durfinvesteerder ‘I Squared Capital’.  De fracties zijn van mening dat het OV een publieke voorziening is en maken zich grote zorgen over de verkoop van Arriva aan een bedrijf dat alleen gericht is op het realiseren van een stevig rendement voor haar investeerders. Arriva verzorgt in Gelderland onder meer het openbaar vervoer in de Achterhoek en het Rivierengebied.

Lees verder
25 augustus 2023

Gelderse SP stelt vragen over aanpak ‘rammelbussen’ op de Veluwe

Foto: Lijn 45 / Wikimedia Commons

De Gelderse SP maakt zich zorgen over probleembussen op de Veluwe. Uit berichtgeving van Omroep Gelderland blijkt dat de problemen met deze bussen, waaronder een afwijking naar rechts, nog steeds niet zijn opgelost. De omroep spreekt van ‘rammelbussen’ waar chauffeurs klachten van krijgen. Wat de Gelderse SP betreft is de tijd van kinderziektes nu wel echt voorbij en moet het college ervoor zorgen dat de problemen op korte termijn opgelost worden. De fractie stelde daarom een aantal schriftelijke vragen.

Lees verder
31 mei 2023

SP doet voorstel voor onderzoek naar Gelders publiek OV-bedrijf

Foto: Eric van Kaathoven / SP Gelderland

De Gelderse SP wil dat het provinciebestuur onderzoek gaat doen naar een publiek Gelders Openbaar Vervoer bedrijf. De fractie zal hiervoor een motie indienen bij de staten vergadering van 31 mei waar de toekomst van het openbaar vervoer op de agenda staat. Volgens de Gelderse SP is de marktwerking in het OV mislukt en kan een publiek bedrijf helpen om het openbaar vervoer betaalbaar te houden.

Lees verder
16 mei 2023

Red de bus! Verder uitkleden openbaar vervoer onacceptabel voor SP

Foto: SP

Doordat Den Haag te weinig geld uittrekt om het openbaar vervoer op peil te houden, dreigen verdere verslechteringen. Dit is voor de Gelderse SP onacceptabel. Fractievoorzitter Eric van Kaathoven: “De bus is een belangrijke basisvoorziening waar veel mensen, jong en oud, afhankelijk van zijn. Het openbaar vervoer is helaas al achteruit gegaan de laatste jaren. Natuurlijk moet Den Haag gewoon genoeg betalen maar desnoods legt de provincie maar extra geld bij. Linksom of rechtsom, de bus moet blijven!”

Lees verder
25 februari 2023

SP in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg: Verbetering Maaslijn moet starten in 2023!

Foto: Robertjan van Putten / SP Gelderland

Op zaterdag 25 februari voerde de SP in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg samen met Tweede Kamerlid Mahir Alkaya actie voor het verbeteren van de Maaslijn. Dat deden zij door station Nijmegen symbolisch om te dopen tot ‘Amsterdam University’. Lijsttrekker Eric van Kaathoven: “We voeren al jaren actie om die Maaslijn verdubbeld en geëlektrificeerd te krijgen en de provincies zijn bereid een steentje bij te dragen. Maar vanuit Den Haag hebben ze blijkbaar gewoon geen oog voor de problemen in deze provincies.”

Lees verder
3 februari 2023

Actie SP op de Maaslijn: Stem voor een beter spoor

Foto: Marij Feddema / SP Nijmegen

De Maaslijn moet eindelijk verbeterd worden. De treinen zijn te vol, er zijn te weinig zitplaatsen, de route duurt te lang en de overstapmogelijkheden zijn matig. Al jaren staat het op de planning om dit traject tussen Roermond en Nijmegen te verbeteren, door middel van elektrificatie en spoorverdubbeling, maar steeds wordt het project weer op de lange baan geschoven. De SP komt in actie voor een betere Maaslijn, voordat het echt ontspoort.

Lees verder
27 januari 2023

Ook veerponten zijn essentieel vervoer

Foto: Yurre Wieken / SP Gelderland

De provincie moet veerponten hetzelfde behandelen als openbaar vervoer, vindt de SP. Om de vijftig Gelderse ponten te behouden, moeten ze ondersteuning krijgen.  Kandidaat-Statenlid Yurre Wieken pleitte 27 januari in het Groot Gelders Verendebat voor een actievere rol van de provincie. “Als de veerponten verdwijnen, worden veel buitengebieden niet of slecht bereikbaar. Kinderen gebruiken ze om naar school te komen, werknemers om naar hun werk te gaan en wandelaars en fietsers om de mooie Gelderse natuurgebieden te bereiken. Het is essentieel vervoer en zo moeten we het ook behandelen.”

Lees verder
20 januari 2023

Gelderse SP steunt stakende buschauffeurs!

Foto: Eric van Kaathoven / SP Gelderland

Om steun te betuigen aan de stakende buschauffeurs gingen Gelderse SP-ers waaronder lijsttrekker Eric van Kaathoven en kandidaten Yurre Wieken en Marjolein Faber op vrijdag 20 januari naar de stakers in Nijmegen en Doetinchem. Ze deelden iets lekkers uit om de stakers een hart onder de riem te steken.

Lees verder
27 september 2021

SP biedt ‘muur van steun’ aan voor het OV

Foto: SP

Op de Statenvergadering van 29 september biedt de SP een ‘muur van steun’ aan voor het openbaar vervoer. Daarmee wil de partij de Provinciale Staten oproepen om niet vanwege de coronacrisis te snijden in het aantal buslijnen en -ritten. Statenlid Maurits Gemmink hoopt dat een meerderheid van de Staten gehoor zal geven aan de oproep. “Openbaar vervoer is ontzettend belangrijk om onze provincie duurzamer te maken, bereikbaar te houden en om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Het is dus sociaal én groen.”

Lees verder

Pagina's

U bent hier