h

Gelderse fracties stellen vragen over busvervoerder EBS na uitzending BOOS

6 juni 2025

Gelderse fracties stellen vragen over busvervoerder EBS na uitzending BOOS

Foto: Lijn 45 / Wikimedia Commons

De Gelderse fracties van SP, PvdD, GL en PvdA stellen vragen over de in een deel van Gelderland rijdende busvervoerder EBS. EBS is een dochterbedrijf van Egged, een Israëlische bedrijf dat op een zwarte lijst van de VN staat wegens medewerking aan illegale nederzettingen bezette op Palestijnse gebieden. Het Internationaal Gerechtshof deed in 2024 een uitspraak waarin landen wordt opgeroepen te verbreken met bedrijven die betrokken zijn bij het schenden van het internationaal recht in Palestijnse bezette gebieden. Aanleiding voor de vragen is de uitzending van het programma BOOS (BNN-Vara) van 22 mei. 

Welke stappen zet de provincie?
De fracties willen weten welke stappen de provincie gaat zetten om ervoor te zorgen dat in het Gelderse Openbaar Vervoer direct en indirect gewerkt wordt conform uitspraken van de VN en het Internationaal Gerechtshof en dat de provincie Gelderland geen zaken doet met bedrijven die handelen in strijd met internationaal recht. Ook willen de fracties weten hoe het kan gebeuren dat een dochterbedrijf van een bedrijf dat op een zwarte lijst van de VN staat in Gelderland busvervoer mag verzorgen?

VN en Internationaal Gerechtshof adviseren boycot
BOOS  deed onderzoek en kwam tot de conclusie dat EBS een dochterbedrijf is van Egged, dat Egged alle aandelen van EBS in handen heeft en dat Egged statutair beschikking kan hebben over de winsten van EBS . Het Internationaal Gerechtshof adviseerde landen in 2024 om alle banden te verbreken met bedrijven en andere partijen die betrokken zijn van het schenden van het internationaal recht in Palestina . De VN heeft Egged reeds op een zwarte lijst geplaatst . Egged is namelijk volgens hen  betrokken bij de illegale bouw koloniale Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied. Israël handelt daarmee in strijd met het internationaal recht door zich met geweld territorium toe te eigenen en het zelfbeschikkingsrecht van de Palestijnen aan te tasten. Nederland zegt zich aan het verdrag te houden.

Reactie toevoegen

U bent hier