h

Natuur

4 juni 2024

Provincie komt met betere vergunningsprocedure voor dierenbescherming bij woningisolatie na vragen SP

Foto: C. Robiller / Wikimedia Commons

De provincie verbetert de procedures rondom flora- en faunaonderzoek bij woningbouw en -renovatie. Deze worden eenvoudiger, zonder dat dit ten koste gaat van de bescherming van de natuur. De SP, die hier vorig jaar vragen over stelde, reageert tevreden op het nieuws. “De SP is een groene én een sociale partij. Als we ervoor zorgen dat woningen makkelijker gebouwd en gerenoveerd kunnen worden zónder dat dit de natuur aantast, is dat winst voor mens én natuur”, aldus fractievoorzitter Eric van Kaathoven.

Lees verder
7 juli 2023

SP doet niet mee aan bezuinigingen op natuur, milieu en cultuur

Foto: Eric van Kaathoven / SP Gelderland

De SP heeft bij de behandeling van de perspectiefnota in de staten van 5 juli opnieuw tegen de provinciale bezuinigingen op maatschappelijke organisaties gestemd. Fractievoorzitter Eric van Kaathoven: “De SP was er altijd al voor om dingen wel of niet te doen en organisaties wel of niet te ondersteunen op basis van hun maatschappelijk nut en niet op basis van boekhoudkundige regeltjes.”

Lees verder
5 juli 2023

SP wil dat provincie zich aan wolvenprotocollen houdt

Foto: zoofanatic / Creative Commons

De provincie moet zich gewoon aan de geldende wolvenprotocollen houden en niet op de stoel van deskundigen gaan zitten. Dat zegt SP-Statenlid Carla Claassen. “We moeten meer doen aan preventie, wat twee dingen betekent: bewoners en wandelaars in gebieden waar wolven komen voorlichten, en boeren compenseren voor de kosten van wolfwerende maatregelen. Afschieten, zoals sommige partijen graag roepen, mag wettelijk nu eenmaal niet en moeten we ook niet willen.”

Lees verder
21 april 2023

SP stelt schriftelijke vragen over omgang met niet-schuwe wolven

Foto: zoofanatic / Creative Commons

De Gelderse SP heeft schriftelijke vragen gesteld over de omgang met wolven die niet schuw gedrag vertonen en daardoor mogelijk een gevaar kunnen worden voor mensen. In 2022 vertoonde een wolf op de Hoge Veluwe dit gedrag. De SP wil van het college weten waarom de provincie zich niet gehouden heeft aan hiervoor vastgestelde protocollen en hoe de provincie met mogelijk nieuwe gevallen om wil gaan?

Lees verder
23 juni 2022

Fors verkleinen Gelderse veestapel onvermijdelijk

Foto: Gerard Stolk / Creative Commons

De stikstofuitstoot moet fors omlaag, werd op 10 juni bekend. In de Gelderse Vallei en delen van het Land van Maas en Waal, de Achterhoek en Rivierenland gaat het om 58 % reductie per 2030. Volgens de SP is dit onvermijdelijk. Carla Claassen: “We moeten keihard aan de slag om iets doen aan de enorme overlast van stikstof in onze natuurgebieden. En dat kan niet zonder een significante verkleining van onze veestapel. Dat heeft vergaande consequenties voor onze boeren. Consequenties waar we de boeren niet alleen voor op mogen laten draaien.”

Lees verder
14 juni 2022

De wolf hoort erbij in Nederland

Foto: zoofanatic / Creative Commons

De wolf is een onderdeel van de Nederlandse natuur en het is goed dat hij is terugkeert. De Gelderse SP juicht de terugkeer van de wolf dan ook toe. Wel pleit de SP voor maatregelen om conflicten tussen mens en wolf te vermijden. “In onze grote, groene provincie moet voldoende plek zijn voor mens en dier”, aldus fractievoorzitter Carla Claassen.

Lees verder
2 maart 2020

SP-ers blokkeren ‘Over de Maas’ om granulietstort te voorkomen

Foto: Peter de Vos

Het SP-MilieuAlarm Team heeft 2 maart actie gevoerd bij de toegang tot gebied ‘Over de Maas’. De partij wil een einde aan het storten van vervuild granuliet in het natuurgebied. SP-kamerlid Cem Lacin en lokaal SP-fractievoorzitter Willeke van Ooijen stappen zelf ook in een boot. Lacin: “Onbegrijpelijk dat de minister de stort van granuliet laat doorgaan. Het lijkt erop dat de vergunning voor de stort in de achterkamertjes is geregeld. Daarnaast weet de minister niet eens wat het dumpen met granuliet in natuurgebieden precies voor gevolgen heeft voor het milieu. Eén grote gok en het milieu en omwonenden zijn er mogelijk de dupe van.”

Lees verder
27 november 2018

Met dode eik naar het Binnenhof uit protest tegen vliegveld Lelystad

Foto: Matthias van Hunnik

Volgende week dinsdag 4 december trekt SP-Statenlid Astrid Vollebregt uit Gelderland met een dode eik op een platte wagen naar Den Haag. Namens de natuur en de kinderen van de toekomst biedt ze de Tweede Kamer een petitie aan tegen de uitbreiding van vliegveld Lelystad. De dode boom staat symbool voor de gevolgen van de uitstoot van al die laagvliegende vliegtuigen boven kwetsbare natuurgebieden zoals de Veluwe. De actie wordt gesteund door Milieudefensie en vele actiegroepen uit Gelderland, Overijssel, Friesland en de Noordoostpolder. Vollebregt: “Wij willen een gezonde omgeving met een mooie natuur doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen.”

Lees verder
13 november 2018

SP wil debat over lek afvalwater in de Berkel

Foto: Bas Stoffelsen

SP-Statenlid Eric van Dijk heeft een debat aangevraagd over het lekken van afvalwater afgelopen weekend in de Berkel. De SP wil weten hoe de provincie optreed bij dit soort calamiteiten. Ook wil de SP weten hoe het er op dit moment voorstaat met de lekkage en de vervuiling van de Berkel.

Lees verder
24 september 2018

SP-Statenlid wil stem laten horen tegen vliegveld Lelystad namens hen die geen stem hebben

Foto: Peter de Vos

SP-Statenlid Astrid Vollebregt is een petitie gestart tegen de uitbreiding van Lelystad Airport. Ze doet dat namens de kinderen van morgen en de natuur omdat die geen stem hebben maar wel last zullen ondervinden van de vervuiling en overlast van het vliegveld bij Lelystad.

Lees verder

Pagina's

U bent hier