h

SP stelt schriftelijke vragen over omgang met niet-schuwe wolven

21 april 2023

SP stelt schriftelijke vragen over omgang met niet-schuwe wolven

Foto: zoofanatic / Creative Commons

De Gelderse SP heeft schriftelijke vragen gesteld over de omgang met wolven die niet schuw gedrag vertonen en daardoor mogelijk een gevaar kunnen worden voor mensen. In 2022 vertoonde een wolf op de Hoge Veluwe dit gedrag. De SP wil van het college weten waarom de provincie zich niet gehouden heeft aan hiervoor vastgestelde protocollen en hoe de provincie met mogelijk nieuwe gevallen om wil gaan?

De wolf is een inheemse soort die sinds 2019 op eigen kracht weer terug is in de Gelderse natuur. Dat is goed voor de natuur en ook veel mensen zijn blij met de terugkeer van de wolf. Wel stelt de toenemende wolvenpopulatie de samenleving voor uitdagingen. Hoe kun je conflictarm met wolven samenleven? Veel aandacht gaat daarbij naar de af en toe voorkomende incidenten met schapen. Er wordt wat de SP betreft nog veel te weinig gedaan om die te voorkomen. Zo gaf fractievoorzitter Eric van Kaathoven ook aan in het door de BBB aangevraagde en op 12 april gevoerde spoeddebat over de wolf.

Maar de SP-fractie vroeg daarbij ook aandacht voor de omgang met wolven die te dicht bij mensen komen en mogelijk niet meer schuw zijn. Experts stellen dat wolven in het algemeen niet gevaarlijk zijn voor mensen maar dat de kans dat er iets misgaat veel groter wordt als ze hun angst voor mensen verliezen. Daarom zijn in het door het IPO (de gezamenlijke provincies) opgestelde Wolvenplan uit 2019 ook protocollen hoe om te gaan met wolven die dit gedrag vertonen.

Veiligheid garanderen
Sinds vorig jaar is bekend dat er een wolf op de Hoge Veluwe dit gedrag vertoont of vertoonde. Experts trokken aan de bel en spraken van een ‘acute, zeer gevaarlijke situatie’. Zij pleitten voor het snel en adequaat ingrijpen door de wolf te zenderen en te verjagen zoals ook in het Wolvenplan staat. Door zenderen kun je de wolf blijven volgen, zodat gecontroleerd kan worden of hij weer te dicht bij mensen komt, en of het om één of meerdere tamme wolven gaat. Alle voorbereidingen waren getroffen en de benodigde vergunningen lagen klaar maar de provincie volgde het advies niet op. In plaats daarvan wilde de wolf beschieten met een paintballgeweer. De provincie werd hierop door de rechter teruggefloten maar lijkt daarna geen enkele actie meer ondernomen te hebben. Daarmee loopt er mogelijk nog steeds een wolf op de Hoge Veluwe die niet schuw gedrag vertoont. De experts van het Belgische INBO dat een advies gaf over de situatie stellen dat het principe uit het Wolvenplan dat de veiligheid van mensen in alle gevallen voorop moet staan, nu niet gegarandeerd kan worden.

De SP vindt dit een zorgelijke situatie en wil van het college weten waarom niet volgens protocol is opgetreden in deze situatie, welke maatregelen alsnog genomen gaan worden en hoe de provincie om wil gaan met mogelijke toekomstige gevallen? Door snel en adequaat in te grijpen is de kans op incidenten met mensen zo klein mogelijk. Ook wordt zo de kans dat een wolf in het uiterste geval moet worden afgeschoten, verkleind.

UPDATE: de vragen zijn beantewoord door Gedeputeerde Staten, zie bijlage

Reactie toevoegen

U bent hier