h

Statenvragen

11 juni 2024

SP en GroenLinks stellen vragen over fraude bij varend ontgassen

Foto: Erik Forsberg / Creative Commons

De provincie moet snel haar bijdrage leveren aan de handhaving van het verbod op varend ontgassen per 1 juli. Dat vinden de Gelderse fracties van SP en GroenLinks, die hierover schriftelijke vragen stellen aan het college van Gedeputeerde Staten. Reden zijn onthullingen van Omroep Gelderland dat het verbod omzeild kan worden door het ‘omkatten’ van ladingen, waardoor ze niet meer onder de lijst verboden materialen vallen. “Het verbod op varend ontgassen mag geen wassen neus worden”, vindt de SP.

Lees verder
26 mei 2024

SP stelt opnieuw vragen over woningnood in Gelderland

Foto: Robertjan van Putten / SP Gelderland

De Gelderse Statenfractie van de SP stelt opnieuw vragen over de woningnood in onze provincie. Aanleiding is een onderzoek van Omroep Gelderland waaruit blijkt dat de gemiddelde wachttijd in Gelderland zo’n 18 jaar is. “Nu wederom uit de cijfers blijkt hoe groot het woningtekort is, is het tijd dat de provincie actie gaat ondernemen. Er moeten snel meer sociale huurwoningen bij – niet 31 % zoals de coalitie wil, maar 50 % van alle nieuwbouw”, reageert SP-Statenlid Carla Claassen.

Lees verder
9 april 2024

Gelderse SP stelt kritische vragen over ontgassingsinstallaties

Foto: SP

De Gelderse SP-fractie zal woensdag tijdens de vergadering van Provinciale Staten kritische mondelinge vragen stellen over de voortgang van ontgassingsinstallaties in de regio, naar aanleiding van een recente Kamerbrief van minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. De SP vreest dat Gelderland niet op tijd klaar is voor de inwerkingtreding van het verbod op varend ontgassen. “Na jaren actievoeren door de SP en bezorgde omwonenden is er eindelijk een verbod, maar dan moeten er wel mogelijkheden zijn voor schepen om te ontgassen. Als die er niet zijn is het verbod straks een wassen neus”, aldus fractievoorzitter Eric van Kaathoven.

Lees verder
8 april 2024

Vierde aanvliegroute Schiphol over Gelderland baart partijen zorgen

Foto: Patrick Rasenberg / Creative Commons

De Gelderse fracties van SP, PvdD, D66, Volt en PvdA hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten over de mogelijke vierde aanvliegroute van Schiphol. RTL Nieuws onthulde recent dat er al in 2021 in het geheim geoefend werd met deze route. De vierde aanvliegroute kan leiden tot een verdubbeling van het aantal dagelijks overvliegende vliegtuigen boven Gelderland. De partijen maken zich zorgen over de gevolgen van een vierde aanvliegroute voor de Gelderse inwoners en natuur.

Lees verder
15 maart 2024

SP en PvdD stellen vragen over vleeseenden na schokkende Zembla-reportage

Foto: Ron Beton / Creative Commons

De Gelderse fracties van de SP en de PvdD stellen schriftelijke vragen aan het college van Gedeputeerde Staten naar aanleiding van een reportage van Zembla over vleeseenden in Ermelo. In de schokkende uitzending is te zien hoe ‘vleeseenden’ een kort en ellendig leven leiden. Ook stoten de bedrijven waar het om gaat veel stikstof uit, die de kwetsbare Gelderse natuur aantast. De gemeente Ermelo aarzelt ondertussen met handhaven. “Het is onacceptabel dat een gemeente niet handhavend optreedt bij dierenleed en aantasting van de natuur. Wij willen daarom dat de provincie het overneemt van de gemeente, en optreedt tegen Tomassen Duck-To Farm”, zegt SP-Statenlid Carla Claassen.

Lees verder
13 maart 2024

Vragen SP en spoeddebat over schrappen ritten bij busvervoerder EBS

Foto: Lijn 45 / Wikimedia Commons

De Gelderse SP-fractie is bezorgd over de problemen bij busvervoerder EBS. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten en steunde en debatverzoek en motie op initiatief van de PvdA-fractie. Aanleiding is de aankondiging van EBS om vanaf april tien procent van de vaste ritten te schrappen in de concessie IJssel-Vecht waar een deel van het busvervoer op de Veluwe onder valt. De SP vindt dit niet acceptabel en wil dat zo snel mogelijk weer de volledige dienstregeling wordt gereden.

Lees verder
29 oktober 2023

Gelderse SP-fractie stelt vervolgvragen over ‘rammelbussen’ Veluwe

Foto: Lijn 45 / Wikimedia Commons

De antwoorden van het provinciebestuur op schriftelijke vragen over de naar rechts trekkende ‘rammelbussen’ op de Veluwe stellen de Gelderse SP-fractie nog niet gerust. De SP heeft daarom nu vervolgvragen gesteld. De fractie wil een snelle en structurele oplossing voor reizigers en personeel. Daar is nu nog geen uitzicht op.

Lees verder
23 oktober 2023

Gelderse fracties SP, PvdA en GroenLinks willen opheldering over verkoop van Arriva

Foto: Wesseltje14 / Creative Commons

De Gelderse fracties van PvdA, GroenLinks en SP hebben schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur over de verkoop van Arriva aan de agressieve Amerikaanse durfinvesteerder ‘I Squared Capital’.  De fracties zijn van mening dat het OV een publieke voorziening is en maken zich grote zorgen over de verkoop van Arriva aan een bedrijf dat alleen gericht is op het realiseren van een stevig rendement voor haar investeerders. Arriva verzorgt in Gelderland onder meer het openbaar vervoer in de Achterhoek en het Rivierengebied.

Lees verder
29 september 2023

SP stelt vragen over verbod op varend ontgassen

Foto: Peter de Vos

De SP-fractie in de Gelderse Staten stelt schriftelijke vragen over het varend ontgassen door binnenvaarttankers op de Gelderse rivieren. Op 1 juli 2024 gaat er een verbod in. In plaats van gasresten de lucht in te blazen moeten schippers dan gebruik gaan maken van gecertificeerde ontgassingsinstallaties. In Gelderland blijken die installaties er echter nog lang niet te zijn ondanks de belofe in 2018. “De provincie moet snel zorgen voor voldoende ontgassingsinstallaties en middelen om het verbod op ontgassen gaan handhaven, zodat alle omwonenden geen gezondheidsrisico's meer lopen. De volksgezondheid gaat voor bedrijfsbelangen", vindt de SP.

Lees verder
11 september 2023

Gelderse SP stelt vragen over veiligheid en kosten Railterminal

Foto: Maurits Gemmink / SP Gelderland

Onafhankelijk milieuexpert Cor Coenrady schreef in opdracht van de gemeenteraadsfracties van de PvdA en Burgerbelangen Overbetuwe een rapport over veiligheid en kosten rond de voorgenomen railterminal bij Valburg. Dit rapport is voor de fractie van SP Gelderland aanleiding om schriftelijke vragen te stellen. De SP vraagt zich af of de brandveiligheid wel goed is meegenomen in de plannen en in de begroting. En hoe de kosten hiervoor zich verhouden tot de afspraak in het Gelderse coalitieakkoord dat er geen extra geld komt voor de railterminal?

Lees verder

Pagina's

U bent hier