SP en GroenLinks stellen vragen over fraude bij varend ontgassen
SP en GroenLinks stellen vragen over fraude bij varend ontgassen
De provincie moet snel haar bijdrage leveren aan de handhaving van het verbod op varend ontgassen per 1 juli. Dat vinden de Gelderse fracties van SP en GroenLinks, die hierover schriftelijke vragen stellen aan het college van Gedeputeerde Staten. Reden zijn onthullingen van Omroep Gelderland dat het verbod omzeild kan worden door het ‘omkatten’ van ladingen, waardoor ze niet meer onder de lijst verboden materialen vallen. “Het verbod op varend ontgassen mag geen wassen neus worden”, vindt de SP.
Economisch delict
SP en GroenLinks stellen schriftelijke vragen naar aanleiding van onthullingen door Omroep Gelderland. SP-Tweede Kamerlid Bart van Kent kaart het landelijk aan bij de minister. Omroep Gelderland werd getipt door een bezorgde schipper dat er nu al vrachtbrieven aangepast worden. Daarmee wordt verhuld wat er daadwerkelijk vervoerd wordt, zodat het verbod op varend ontgassen omzeild kan worden. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is dit een economisch delict. Goed zicht op hoe vaak het voorkomt, is er momenteel nog niet. Wel zijn er signalen bekend bij de ILT en brancheorganisatie Koninklijke Binnenvaart Nederland dat het gebeurt.
Eerdere zorgen
De SP hamert al langer op betere voorbereiding op het verbod. Eerder stelde de SP al mondelinge vragen aan gedeputeerde Drenth (CDA). Uit het antwoord bleek dat er 1 juli nog onvoldoende gecertificeerde installaties zijn om veilig en schoon te ontgassen in Gelderland, en dat verbod niet alle zeer zorgwekkende stoffen uit de lading betreft. Fractielid Ton Ammerlaan vreest dat het verbod op deze manier een papieren tijger wordt. “Omwonenden ervaren stress van de geur van de geloste lading, en bezorgde schippers pleiten al jaren voor een verbod. Het gaat om zeer zorgwekkende en kankerverwekkende stoffen, waaraan ook zij worden blootgesteld bij het ontgassen. Bewoners langs bevaarbare waterwegen vinden ook dat hun gezondheid op het spel staat, net als die van hun huisdieren. Het is ook al jaren bekend dat het ontgassingsverbod – eindelijk – ingaat op 1 juli 2024. Opmerkelijk dus dat we zo slecht voorbereid zijn? Wij hopen op een effectieve handhaving door het Rijk roepen het Gedeputeerde Staten op om hier als provincie ook bovenop te zitten en de regie te nemen. Wij kunnen onze bijdrage leveren via steun bij vergunningverlening van installaties, de inzet van e-noses en ketenhandhaving. Als de markt het laat afweten, moeten we als provincie samen met andere overheden zelf het initiatief nemen voor publieke ontgassingsinstallaties.”
Jaren actie
De SP, omwonenden en bezorgde schippers strijden al lange tijd voor het verbieden van varend ontgassen. In 2019 bivakkeerden SP’ers, waaronder toenmalig Kamerlid Cem Laçin, een week lang op Fort Pannerden om zelf verslag te doen van de ontgassingsactiviteiten.
UPDATE
De SP heeft ook eind juni aandacht gevraagd voor het handhaven van het ontgassingsverbod, zowel landelijk als in diverse provincies. Het provinciaal bestuur heeft toegegeven dat er geen ontgassingsinstallatie in Gelderland is aangevraagd. Tankschepen over de Gelderse rivieren kunnen in Gelderland nog niet legaal worden schoongemaakt. De hete aardappel wordt bij de ontgassingsbedrijven neergelegd, en bij het Rijk die de controles en handhaving moet opstarten. De bedrijven die de SP benaderden zeiden echter dat ze weinig medewerking uit de Provincie krijgen over gepaste locaties, en dat zolang de controles ontbreken ze weinig klanten zullen krijgen, en dus nog niet durven investeren in de bouw van legale ontgassingsinstallaties.
- Zie ook:
- Milieu & Duurzaamheid
- Statenvragen
Reactie toevoegen