h

Goederentreinen

9 februari 2022

De Noordtak gaat er niet komen en dit is waarom

Foto: Rob Dammers / Creative Commons

De Noordtak van de Betuweroute gaat er niet komen, zegt SP-Statenlid Maurits Gemmink. “De flink opgeklopte motie die in november 2021 is aangenomen in de Tweede Kamer roept slechts op tot een onderzoek naar een eventuele Noordtak. Dit onderzoek zal laten zien dat dit stuk goederenspoor te duur en volstrekt overbodig is. En voor de bewoners langs de spoorlijnen die nu ’s nachts als goederenspoor worden gebruikt, als de Betuweroute eindelijk z’n aansluiting op extra spoor in Duitsland heeft zal de overlast ophouden.”

Lees verder
5 december 2020

Railterminal Gelderland: een steeds duurder prestigeproject

Foto: Matthias van Hunnik

De kosten voor de Railterminal Gelderland blijven oplopen. Waar in 2016 nog rekening werd gehouden met 35 miljoen euro, is het prijskaartje inmiddels opgelopen tot 65,5 miljoen euro. Voor SP-Statenlid Maurits Gemmink is de maat vol. ‘De railterminal dreigt een bodemloze put te worden. We geven tientallen miljoenen uit waarvan we niet weten of we die ooit nog terug gaan verdienen. Ondertussen zijn de gevolgen voor de omwonenden niet ongewis: die zitten met flinke (geluids)overlast. Wat de SP betreft trekken we de stekker eruit, maar een meerderheid van Provinciale Staten wil helaas koste wat het kost doorgaan met dit prestigeproject.’

Lees verder
29 januari 2019

Niet nog meer gif- en ploftreinen door Gelderland

Foto: Bas Stoffelsen

Afgelopen week heeft de minister een voorstel gedaan om meer gif- en ploftreinen toe te laten in Oost Nederland. In Gelderland zullen vooral Zutphen en Apeldoorn hier mee te maken krijgen. De SP en Partij voor de Dieren maken zich daar zorgen over en vragen aan de Provincie zich tegen dit plan te verzetten.

Lees verder
11 juli 2016

SP ziet geen brood in ‘Railterminal Gelderland’

Foto: Bas Stoffelsen

De provincie wil inzetten op de aanleg van een Railterminal in Gelderland. Dit is een logistiek overslagpunt tussen het spoor van de Betuweroute, snelweg A15 en, met een beetje fantasie, rivier de Waal. Het had er volgens de eerste plannen rondom de Betuweroute al lang moeten liggen. Dat het er nog niet ligt zegt genoeg: de railterminal zal, net als de Betuweroute, niet rendabel zijn. De SP ziet dan ook niks in deze plannen van de provincie.

Lees verder
18 juni 2014

Opinie - Vervoer kan ook over water

Nederland moet een aantal wezenlijke vragen over goederenvervoer beantwoorden voor keuzes te maken vinden SP-ers Eric van Kaathoven, Marianne Breedijk en Eric Smaling. Dit artikel verscheen op 17 juni 2014 in de Gelderlander.

Lees verder
14 februari 2012

SP opent meldpunt ROOD sein voor klachten over toename goederentreinen

De SP heeft een meldpunt ROOD SEIN geopend waarop mensen kunnen melden welke problemen ze ervaren met de goederentreinen.

Lees verder
9 september 2010

Luid protest tegen herrie van goederenspoorlijn

Omwonenden van spoorlijnen in Gelderland en Overijssel hebben vandaag voor het Tweede Kamergebouw luid hun stem laten horen tegen de enorme toename van goederentreinen over de IJssellijn en Twentelijn. Als de plannen van minister Eurlings doorgaan, zullen jaarlijks vele duizenden extra goederentreinen gaan rijden door dichtbevolkte gebieden en dwars door steden.

Lees verder
6 september 2010

SP gaat duizenden handtekeningen tegen goederentreinen aanbieden

Op 8 september overhandigen SP'ers uit Gelderland en Overijssel meer dan 3500 petities van bewoners langs de IJssellijn en Twentelijn aan de Tweede Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat. De SP wil hiermee protesteren tegen de plannen van de regering om tientallen goederentreinen per dag via beide spoorlijnen naar Duitsland te laten rijden. Bewoners van plaatsen langs de spoorlijnen zijn bang voor de plannen en steunen de oproep van de SP om als alternatief de binnenvaart te stimuleren. Tussen 12.30 en 12.40 zullen de handtekeningen aangeboden worden aan de vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat.

Lees verder
6 september 2010

8 september: naar Den Haag!

Op 8 september overhandigen SP'ers uit Gelderland en Overijssel meer dan 3500 petities van bewoners langs de IJssellijn en Twentelijn aan de Tweede Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat. De SP wil hiermee protesteren tegen de plannen van de regering om tientallen goederentreinen per dag via beide spoorlijnen naar Duitsland te laten rijden. En de SP zet bussen in!

Lees verder
24 augustus 2010

SP-petitie tegen toename goederentreinen al 800 keer getekend

Inmiddels hebben al ruim 800 mensen de petitie ondersteund op actiewebsite laatdegoederentreinvaren.nl. De actie Laat de Goederentrein varen van SP- afdelingen in Gelderland en Overijssel verzet zich tegen de geplande enorme toename van goederenvervoer op de IJssel- en Twentelijn. De komende maanden gaan SP’ers langs bij omwonenden van beide spoorlijnen om steun voor de petitie te verzamelen.

Lees verder

Pagina's

U bent hier