h

Gelderse fracties SP, PvdA en GroenLinks willen opheldering over verkoop van Arriva

23 oktober 2023

Gelderse fracties SP, PvdA en GroenLinks willen opheldering over verkoop van Arriva

Foto: Wesseltje14 / Creative Commons

De Gelderse fracties van PvdA, GroenLinks en SP hebben schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur over de verkoop van Arriva aan de agressieve Amerikaanse durfinvesteerder ‘I Squared Capital’.  De fracties zijn van mening dat het OV een publieke voorziening is en maken zich grote zorgen over de verkoop van Arriva aan een bedrijf dat alleen gericht is op het realiseren van een stevig rendement voor haar investeerders. Arriva verzorgt in Gelderland onder meer het openbaar vervoer in de Achterhoek en het Rivierengebied.

Deze week werd bekend gemaakt dat bus- en treinvervoerder Arriva door moederbedrijf Deutsche Bahn (DB) wordt verkocht voor 1,6 miljard euro. De nieuwe eigenaar is I Squared Capital (ISC), een Amerikaanse durfinvesteerder in infrastructuur.  I Squared Capital is geregistreerd op de Kaaimaneilanden, een land waar veel bedrijven zich laten registreren om belasting te ontwijken.

De fracties van SP, PvdA en GroenLinks maken zich grote zorgen en stelden daarom gezamenlijk schriftelijke vragen aan het provinciebestuur. Zij willen onder andere weten wat de verkoop van Arriva betekent voor het openbaar vervoer in de diverse regio’s van Gelderland op de korte en op de lange termijn? En wat de gevolgen zijn voor de medewerkers van Arriva? Ook willen ze weten wat de provincie gaat doen om de belangen van werknemers en reizigers te waarborgen? Tenslotte pleiten de drie fracties voor de mogelijkheid van een zogenaamde ‘inbesteding’ aan een nog op te richten provinciaal vervoersbedrijf.

Fractievoorzitter Eric van Kaathoven over de verkoop van Arriva: ‘Dit is het zoveelste bewijs dat Openbaar Vervoer in handen van op winst beluste bedrijven is mislukt. Het openbaar vervoer is een publieke voorziening en moeten we niet overlaten aan commerciële marktpartijen.’ Wat de SP betreft komt een eigen provinciaal vervoersbedrijf.  Van Kaathoven: ‘De inwoners van Gelderland moeten op goed OV kunnen vertrouwen, ook als het even tegenzit met de aandelenkoersen. De markt gaat daar niet voor zorgen.'

Reactie toevoegen

U bent hier