h

SP wil dat provincie zich aan wolvenprotocollen houdt

5 juli 2023

SP wil dat provincie zich aan wolvenprotocollen houdt

Foto: zoofanatic / Creative Commons

De provincie moet zich gewoon aan de geldende wolvenprotocollen houden en niet op de stoel van deskundigen gaan zitten. Dat zegt SP-Statenlid Carla Claassen. “We moeten meer doen aan preventie, wat twee dingen betekent: bewoners en wandelaars in gebieden waar wolven komen voorlichten, en boeren compenseren voor de kosten van wolfwerende maatregelen. Afschieten, zoals sommige partijen graag roepen, mag wettelijk nu eenmaal niet en moeten we ook niet willen.”

Het verbaast de SP dat er steeds weer door verschillende partijen aangedrongen wordt op ‘beheersmaatregelen’, wat een eufemisme is voor afschieten. Schieten met een paintbalgeweer, zoals de provincie eerder dit jaar probeerde, is gesneuveld bij de rechter. Claassen: “Tijdens de rondetafel op 14 juni is nogmaals duidelijk aangegeven dat het wettelijk niet mogelijk is om een strikt beschermde diersoort te verjagen of te doden. Nu worden zelfs de deskundigen van BIJ12 en de Zoogdierenvereniging in twijfel getrokken. Er ligt er zelfs een motie waarin staat dat Provinciale Staten vaststelt of een wolf al dan niet hybride is. De SP gaat niet op de stoel van deskundigen zitten. Die deskundigen kunnen dat beter dan wij. Het enige wat er volgens de SP nu moet gebeuren is dat er meer aandacht voor de preventieve maatregelen moet komen om te voorkomen dat de wolf schaapskuddes aanvallen.

"Wat de SP betreft moet er wel iets gebeuren op het moment dat er een situatie is waarin een wolf probleemgedrag vertoont zoals de wolf op de Hoge Veluwe. Hiervoor biedt het interprovinciaal Wolvenplan richtlijnen over wat te doen als een wolf probleemgedrag vertoont. Bij de wolf op de Hoge Veluwe zou dat betekenen dat zenderen en verjagen de eerste stap is. Dat verjagen wil Gedeputeerde Staten wel maar het zenderen slaan ze over. Terwijl zenderen belangrijk is om te kunnen volgen wat de betreffende wolf doet nadat hij is verjaagd. Het internationaal Wolvenplan is ook door Gelderland vastgesteld en de SP vindt dat GS zich moet houden in de daarin vastgestelde protocollen. Zeker als echte deskundigen het adviseren.”

UPDATE: op 5 juli diende de SP een motie in (zie bijlage) die de provincie opriep zich aan de geldende wolvenprotocollen te houden. Helaas werd de motie weggestemd.

Reactie toevoegen

U bent hier