h

Provincie komt met betere vergunningsprocedure voor dierenbescherming bij woningisolatie na vragen SP

4 juni 2024

Provincie komt met betere vergunningsprocedure voor dierenbescherming bij woningisolatie na vragen SP

Foto: C. Robiller / Wikimedia Commons

De provincie verbetert de procedures rondom flora- en faunaonderzoek bij woningbouw en -renovatie. Deze worden eenvoudiger, zonder dat dit ten koste gaat van de bescherming van de natuur. De SP, die hier vorig jaar vragen over stelde, reageert tevreden op het nieuws. “De SP is een groene én een sociale partij. Als we ervoor zorgen dat woningen makkelijker gebouwd en gerenoveerd kunnen worden zónder dat dit de natuur aantast, is dat winst voor mens én natuur”, aldus fractievoorzitter Eric van Kaathoven.

 

Versnelde vergunningsprocedure
De provincie heeft bekend gemaakt dat er een versnelde vergunningsprocedure komt voor bouw en renovatie. Voorheen moest voor elke bouwactiviteit waar flora en fauna mogelijk door beïnvloed worden een aparte omgevingsvergunning worden aangevraagd, met een apart ecologisch onderzoek. Op basis van nieuwe afspraken tussen de provincie, ecologische onderzoeksbureaus en woningcorporaties hoeft dit voortaan niet meer per project afzonderlijk, maar wordt er via een vaste methodiek voor onderzoek en maatregelen voor een periode van 10 jaar. Daarmee is bescherming van flora en fauna nog steeds gewaarborgd, maar verloopt de procedure eromheen een stuk sneller zodat woningen ook sneller gebouwd en gerenoveerd kunnen worden.

 

Vleermuizen
SP-fractievoorzitter Eric van Kaathoven trok vorig jaar aan de bel, toen een uitspraak van de Raad van State de vrees deed ontstaan dat woningisolatie veel duurder zou worden. De Raad van State oordeelde namelijk dat er altijd onderzocht moet worden of er vleermuizen in een spouwmuur leven, voordat de muren geïsoleerd worden. Dit terwijl de provincie Utrecht al langere tijd werkte met een versnelde procedure waarbij medewerkers van installatiebedrijven diervriendelijk leren isoleren. Na uitgebreid tweejarig ecologisch onderzoek kan vervolgens een ontheffing worden verleend voor de hele provincie.  Uit het antwoord op de vragen van de SP bleek dat de Gelderland vooral zo min mogelijk deed, wat na de uitspraak van de Raad van State voor problemen zou kunnen zorgen.

 

Gelderse aanpak
Inmiddels is Gelderland met een eigen aanpak gekomen, die lijkt op die van Utrecht. De SP is tevreden over deze ontwikkeling. “De SP vindt woningbouw én natuurbescherming belangrijk. Die twee kunnen elkaar soms in de weg zitten, maar uit deze ontwikkeling blijkt dat dit niet altijd opgaat. Zo houden we Gelderland groen en zorgen we voor de broodnodige bouw van voldoende woningen.”

 

Reactie toevoegen

U bent hier