h

Debat uitspraken gedeputeerde over afschaffen bescherming Gelderse natuurgebieden

13 april 2025

Debat uitspraken gedeputeerde over afschaffen bescherming Gelderse natuurgebieden

Foto: Eric van Kaathoven / SP Gelderland

De fracties van SP, D66, Volt, GroenLinks, Partij voor de Dieren en PvdA in het Gelders parlement hebben een debat aangevraagd over de uitspraken gedaan door gedeputeerde Mol in Winterswijk. Tijdens een avond over stikstofmaatregelen gaf ze aan het liefst van de bescherming van natuurgebieden (Natura 2000) in Winterswijk maar ook de Veluwe af te willen. De fracties willen van de gedeputeerde weten waarom zij deze uitspraken gedaan heeft en of zij het belang van de bescherming van de Gelderse natuur onderschrijft?

Op 25 maart 2025 doet De Volkskrant verslag van een avond met gedeputeerde Ans Mol over de provinciale stikstofaanpak gehouden in Theater De Storm in Winterswijk de dag ervoor (op 24 maart). Provincie Gelderland organiseerde deze informatiebijeenkomst over de versnelde, provinciale stikstofaanpak (zone van 500 meter rondom de kwetsbaarste natuur instellen om activiteiten die stikstof veroorzaken verder in te perken). De bijeenkomst was bedoeld voor organisaties, ondernemers en belangenbehartigers uit Winterswijk die geïnteresseerd zijn in de Gelderse stikstofaanpak. Tijdens de bijeenkomst lichtte gedeputeerde Ans Mol de bestuurlijke keuzes in de stikstofaanpak toe.

Omstreden uitspraken
De berichtgeving in De Volkskrant stelt onder andere het volgende: “Was het maar ‘zo eenvoudig’, reageert de BBB-politica kalm. ‘Als het aan ons lag, schrapten we morgen nog alle Natura 2000, misschien wel de hele Veluwe. Maar dat kan zelfs Den Haag niet.’” Dit in reactie op  een aanwezige boer die roept:  ‘Van natuur kun je niet van vreten. Natura 2000 moet geschrapt.’

Deze berichtgeving is in lijn met andere berichten. In De Gelderlander van 25 maart staat bijvoorbeeld: “Een man uit de zaal roept vanuit zijn stoeltje:,, Wij hebben jullie van BBB in het zadel geholpen en nog deze ellende. De boeren moeten de hele pruttel in de fik steken! Natuur, daar kun je niet van vreten. Hef al die Natura 2000-gebieden toch op!”

Een ander stelt voor een natuurgebied dan maar te vernielen. Natuur die er niet meer is, kun je immers ook niet meer beschermen. Een ander zegt dat het belachelijk is dat ‘rechters het land besturen’. Mol moet naar Den Haag om wetten te veranderen, roepen mensen, en naar Brussel om van Natura 2000 af te komen. Maar ze moet niet met eigen beleid voor Winterswijk komen. Mol geeft alle criticasters gelijk en wordt steeds uitgesprokener in haar kritiek op het Nederlandse natuurbeleid. Ze belooft dat er geen extra natuur meer bij komt en ze zegt dat ook zij Natura 2000-gebieden wil schrappen. Misschien zelfs de Veluwe wel.”

Wat is Natura-2000?
De Europese Natura 2000-gebieden zijn aangewezen om ervoor te zorgen dat er geen planten en diersoorten meer verdwijnen, voor het behoud van biodiversiteit dus. Het zijn de meest waardevolle Europese natuurgebieden, de topnatuurgebieden van Europa: gebieden met planten, dieren of andere natuurlijke kwaliteiten die in internationaal perspectief bijzonder zijn en daarom extra goed beschermd worden. In Gelderland gaat het onder andere om de Veluwe en de uiterwaarden van de grote rivieren.

Interpellatiedebat aangevraagd
De uitspraken van de gedeputeerde waaronder het willen afschaffen van de Natura-2000 gebieden zijn voor de fracties van SP, D66, Volt, GroenLinks, Partij voor de Dieren en PvdA aanleiding om een zogenaamd interpellatiedebat aan te vragen. SP-fractievoorzitter Eric van Kaathoven nam het initiatief tot het debatverzoek. Van Kaathoven: ‘De natuur zoals die van de Veluwe en bij Winterswijk hoort bij Gelderland en de bescherming daarvan ook. Zonder of met minder bescherming gaat de natuur steeds verder achteruit. Het ter discussie stellen van die bescherming door een gedeputeerde die namens de provincie spreekt, is nogal wat. Dan zeg je dus eigenlijk dat de Gelderse natuur het beschermen niet waard is.’

In een interpellatiedebat kunnen de indieners eerst vragen stellen, waarna een antwoord van het college volgt. Daarna volgt een debat in twee termijnen. De debatvorm kan leiden tot moties waarin bijvoorbeeld afkeuring wordt uit gesproken, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Het debat vindt plaats in de vergadering van provinciale staten op 16 april 2025.
Via deze link ziet u de vragen die gesteld worden door de fracties.

Lees hier het verzoek

Reactie toevoegen

U bent hier