h

SP wil dat provincie Gelderland pas op de plaats maakt met plannen Railterminal

21 juni 2023

SP wil dat provincie Gelderland pas op de plaats maakt met plannen Railterminal

Foto: Matthias van Hunnik

Het inpassingsplan voor een railterminal bij Valburg (Overbetuwe) wordt als het aan het provinciebestuur ligt snel gerepareerd na een uitspraak van de Raad van State. Deze eiste na het beroep van bewoners en gemeente Overbetuwe dat het plan op drie punten wordt aangepast. De SP is tegen de plannen en wil ook niet dat vooruitlopend op definitieve goedkeuring van de Raad van State al onomkeerbare werkzaamheden verricht worden.

Volgens de SP is de Railterminal een overbodig prestigeproject waar snel de stekker uit moet worden getrokken. Woordvoerder Carla Claasen: “Niemand zit erop te wachten en toch blijft de provincie het maar doordrukken. Dat is niet onze manier van luisteren naar de mensen en het betrokken lokale bestuur.” Nu de Raad van State de uitspraak heeft gedaan dat het plan gerepareerd moet worden gaat als het aan de SP ligt het liefst een dikke streep erdoor. Het Gelderse college kiest hier niet voor en dendert door. Ze passen met grote vaart wat juridische aspecten aan (zonder dat er feitelijk veel verandert) en willen na het indienen ook meteen de schop in de grond."

Volgens de SP is dat onverantwoord. Claassen: “Het liefste zien wij überhaupt geen Railterminal, maar wanneer je hem dan wel wil moet je niet dit soort risico’s gaan nemen met gemeenschapsgeld. Dat is ook niet netjes richting de omwonenden. We weten nog niet of het aanpassingsplan wordt goedgekeurd, of er een exploitant is en of aanleg en beheer binnen budget kunnen. Straks zijn er onomkeerbare stappen gezet terwijl het plan niet aan de politieke voorwaarden voldoet en dus toch geschrapt wordt.”

De SP komt daarom bij de behandeling in de Provinciale Staten met een motie om een pas op de plaats te maken: geen onomkeerbare werkzaamheden tot het plan door de Raad van State is goedgekeurd en eventuele beroepen zijn afgehandeld.

UPDATE: in de bijlage bij dit bericht de motie die de SP 5 juli in zal dienen samen met de PvdD en de PVV. "Of je nu voor of tegen de plannen voor een railterminal bij Valburg bent, en laat het helder zijn dat de SP tegen is, in beide gevallen is zorgvuldigheid van groot belang."

UPDATE 2: de motie is verworpen. Ook BBB, die eerst nog tegen de railterminal was, stemde tegen.

Reactie toevoegen

U bent hier