h

Opnieuw verlies voor Gelderse SP bij provinciale verkiezingen: twee zetels behouden

23 maart 2023

Opnieuw verlies voor Gelderse SP bij provinciale verkiezingen: twee zetels behouden

Foto: Maurits Gemmink / SP Gelderland

Voor de tweede keer op een rij verliest de Gelderse SP bij de verkiezingen voor provincialen staten. De voorlopige uitslag geeft aan dat er nog 2 van de 3 zetels behouden zijn. De SP gaat in Gelderland van 5,8 procent naar 3,5 procent van de stemmen. Lijsttrekker Eric van Kaathoven baalt van het verlies: “Voor de SP is de uitslag teleurstellend. Je hoopt na het verlies van de vorige keer waarbij we van 6 naar 3 zetels gingen, de weg omhoog weer te vinden. Dat is helaas niet gelukt.”

Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart heeft de SP in Gelderland twee zetels gehaald. Dat is er één minder dan de SP de afgelopen periode had. In een openbare bijeenkomst van de lijsttrekkers op vrijdag 17 maart gaven zij een eerste reactie op de uitslag. Van Kaathoven feliciteerde de grote winnaar BBB en de nieuwkomers JA21 en Volt met hun winst. Hij gaf aan dat de SP teleurgesteld is in het eigen resultaat en goed gaat nadenken hoe de partij weer meer vertrouwen van de kiezer kan winnen. Van Kaathoven gaf aan mee te zullen werken aan een verkennende ronde die op initiatief van de grootste partij gehouden gaat worden maar ook dat de SP gezien de uitslag niet vooraan staat bij de coalitievorming.

Van Kaathoven deed daarbij de oproep aan alle andere statenleden om of ze nu in coalitie of oppositie belanden, toch vooral hun taak als volksvertegenwoordiger serieus te nemen. Van Kaathoven: ”We zijn straks 55 volksvertegenwoordigers met een van de belangrijkste taken het controleren van de uitvoerende macht, het college van Gedeputeerde Staten.”

Kleine maar ervaren fractie
Natuurlijk bedankt Van Kaathoven alle stemmers op de SP, maar ook alle vrijwilligers van de SP die hard gewerkt hebben in de campagne. Van Kaathoven: “Na hard campagnevoeren terug gaan van drie naar twee is heel jammer. Maar ook met twee zetels gaan we ons de komende vier jaar vol inzetten voor een honderd procent sociaal Gelderland. We hebben een kleine, maar heel ervaren fractie. En we doen het niet alleen. We doen het samen met al die SP-leden, vrijwilligers, raadsleden en de mensen in Gelderland.”

Foto: Anouk Pross / SP Gelderland

Eric van Kaathoven en Carla Claassen zullen de twee SP-zetels in nemen. Van Kaathoven was eerder al statenlid en fractievoorzitter (tot 2016), en werkt ElaadNL, een kennis- en innovatiecentrum op het gebied van laadinfrastructuur voor elektrische auto’s in Arnhem. Claassen is Statenlid sinds 2019 en begint aan haar tweede periode. Daarnaast zit zij namens de SP in de gemeenteraad van Lingewaard.

Reactie toevoegen

U bent hier