h

Controle op Hart van Dieren krijgt (nog) geen onvoldoende

22 september 2007

Controle op Hart van Dieren krijgt (nog) geen onvoldoende

Controle op Hart van Dieren krijgt (nog) geen onvoldoende
door Henk Aalbers

Donderdag, 20 september 2007 - ARNHEM/DIEREN - De meerderheid van Provinciale Staten wil de bestuurlijke controle op de financiën van het project Hart van Dieren niet als onvoldoende beoordelen. Een motie van D66, VVD en SP haalde het gisteren niet.

Aanleiding is het tekort van 40 miljoen euro. Dat wordt voorzien als het huidige plan voor Hart van Dieren zou worden gerealiseerd. Er is 105 miljoen beschikbaar, terwijl realisatie van het plan nu geraamd wordt op 145 miljoen euro.

De motie kreeg, behalve van genoemde partijen, alleen steun van de Partij voor de Dieren. Voordat de motie in stemming werd gebracht, zei indiener Martijn Leisink (D66) zich ervan bewust te zijn dat nog onderzocht moet worden hoe het tekort kon ontstaan.

Desondanks zei hij dat er nu al genoeg feiten bekend zijn op grond waarvan de kwalificatie 'onvoldoende' op zijn plaats is. "Dit tekort had veel eerder gesignaleerd kunnen worden, móeten worden."

De CDA-fractie wil pas oordelen nadat een goed onderzoek naar de gang van zaken heeft plaatsgevonden. Bovendien zei de CDA- woordvoerder dat de 40 miljoen nog niet is uitgegeven. "Laten we het project terugbrengen tot ambities die haalbaar zijn."

Ook de PvdA zei tijd nodig te hebben om zich te beraden. De feiten van dit moment vormen volgens die partij onvoldoende basis om de motie te steunen. De ChristenUnie noemde het 'veel en veel te vroeg' om te oordelen. De SGP zit op diezelfde lijn.

GroenLinks leek de motie aanvankelijk te steunen, maar nadat gedeputeerde Marijke van Haaren had laten doorschemeren de motie als een motie van wantrouwen op te vatten, trok die partij de steun in.

Bron: De Gelderlander, 20 september 2007

U bent hier