h

Stadion moet van groot belang zijn

18 september 2007

Stadion moet van groot belang zijn

Stadion moet van zeer groot belang zijn
door Gep Leeflang

APELDOORN - Als de bouw van een voetbalstadion niet valt aan te duiden als groot maatschappelijk belang, kan AGOVV zijn plannen vergeten om te gaan bouwen in een beschermd bosgebied aan de Europaweg.

Dat blijkt uit antwoorden van het Gelderse college van gedeputeerde staten op vragen van de SP.

AGOVV wil in het zogenaamde Goudkuil-bosje bij Carglas (tegenover de Ugchelsegrensweg) een stadion annex gamingcentrum ontwikkelen. Om dat mogelijk te maken moet een groot aantal bomen worden gekapt. Onderzoek van Arcadis heeft weliswaar aangetoond dat het niet als waardevol bos kan worden aangeduid, maar de plek valt wel binnen de grenzen van Natura 2000. Door de bescherming van deze wetgeving kan slechts in uitzonderlijke gevallen worden gebouwd. De SP vindt dat daarvan bij de AGOVV-plannen geen sprake is en verzet zich. Het Gelderse college van gedeputeerde staten laat zich daar niet over uit. Wel constateert het college dat er een grote kans is dat ontwikkeling van het project 'significante effecten' zal hebben op het natuurgebied.

In dat geval moeten er 'dwingende redenen van groot openbaar belang' zijn, wil AGOVV zijn plannen mogen uitvoeren, legt het college uit, maar of betaald voetbal zo kan worden omschreven daarover doet het college geen uitspraak. Wel wijst het erop dat er ook geen alternatieven voorhanden mogen zijn en dat de nadelige natuureffecten moeten worden gecompenseerd. Voor gekapte bomen moeten bijvoorbeeld elders nieuwe worden aangeplant.

Het college van gedeputeerde staten wacht met het geven van een oordeel tot de gemeente Apeldoorn daarom heeft verzocht. De gemeente onderzoekt momenteel of een stadion op deze plek ondanks alle bezwaren mogelijk is. De gemeenteraad moet daarna nog een oordeel vellen of ze het gewenst vindt dat het stadion er komt. Complicerende factor is dat op AGOVV's huidige stadion Berg en Bos vanaf volgend jaar diverse gebruikersvergunningen aflopen.

Bron: http://www.destentor.nl/apeldoorn/article1896114.ece

U bent hier