h

Gelderland trekt 3 miljoen uit om ambulances op tijd te laten rijden

2 november 2007

Gelderland trekt 3 miljoen uit om ambulances op tijd te laten rijden

Gelderland trekt 3 miljoen euro uit voor een experiment om ambulances bij spoedgevallen vaker op tijd te laten komen. Die komen momenteel in alle delen van de provincie te vaak te laat. Provinciale Staten hebben gisteren tot de extra bijdrage besloten.

Gelderland is onderverdeeld in drie regio’s: zuid, midden en noordoost. Eén van die drie regio’s krijgt het extra geld en moet daarmee bewijzen dat het wel degelijk mogelijk is om 95 procent van alle spoedritten op tijd te halen. Nu lukt dat lang niet en volgens de provincie is dat louter en alleen een kwestie van geld. Dat geld zou betaald moeten worden door de zorgverzekeraars, maar die weigeren volgens Gelderland om genoeg op tafel te leggen. De provincie doet dat nu zelf en wil daarmee de zorgverzekeraars onder druk te zetten.

Hard nodig, vindt vooral de SGP, die de problemen met de te laat komende ambulances betitelde als hét zorgenkindje van Gelderland. De provincie probeert al vier jaar vergeefs om de zorgverzekeraars meer te laten betalen. Opvallend is dat in buurprovincie Overijssel de aanrijtijden wel een stuk verbeterd zijn.

Niet iedereen is even gelukkig met de methode die nu gekozen is. De SP sprak van een ‘vertwijfelde poging’ en vindt het een onzalig idee om de drie Gelderse regio’s met elkaar te laten strijden om het geld. Volgens de partij zou elke inwoner van de provincie recht op meer ambulances moeten hebben: "Het is niet verantwoord om dat aan een ideeënwedstrijd over te laten."

Bron: de Gelderlander, 1 november 2007

U bent hier