h

Overbetuwe haalt streep door helikopterhaven Elst

27 maart 2008

Overbetuwe haalt streep door helikopterhaven Elst

Uit De Gelderlander van woensdag 26 maart 2008:

ELST - Voor de tweede keer binnen een jaar vangt ondernemer Michel Wouters van den Oudenweijer bot bij de lokale overheid voor zijn helikopterhaven.
Na het 'neen' van Lingewaard, wezen gisteren burgemeester en wethouders van Overbetuwe zijn plan af. De gemeenteraad van Overbetuwe moet zich er nog over uitspreken.

Wouters van den Oudenweijer wilde eerst een landings- en vertrekplaats voor helikopters realiseren bij zijn metaalrecyclingbedrijf Mefigro in de Gendtse uiterwaarden. In augustus vorig jaar besloten burgemeester en wethouders van Lingewaard medewerking te weigeren. Ze vonden de natuurwaarde van de Gendtse polder te groot om een helikopterhaven toe te staan.

De ondernemer liet daarna zijn oog vallen op een terrein aan de Mermsestraat 2 in Elst. Hij had toestemming van de Inspectie van Verkeer en Waterstaat. Burgemeester Elisabeth Tuijnman gaf een verklaring van geen bezwaar af. Nu halen B en W van Overbetuwe toch een streep door het plan. "De beslissing van de burgemeester had betrekking op de vliegbewegingen. Het 'neen' slaat op de vraag of je mag landen aan de Mermsestraat. Dat kan dus niet", zegt een woordvoerder van Overbetuwe.

De gemeente had een aanvraag gekregen voor een mobiele helikopterhaven. Het gaat om een lage, platte trailer waarvan wordt opgestegen en waarop wordt geland. Wouters van den Oudenweijer heeft aangegeven dat het plaatsen van een helikopter op een mobiele landingsplaats niet verschilt met autogebruik.

De gronden zijn echter bedoeld voor agrarisch gebruik (akkerbouw, fruitteelt, pluimvee). Daar willen B en W niet aan tornen. "Een vergelijking met een auto kan niet opgaan", menen ze. "De aanleg en het gebruik van een helikopterhaven heeft andere ruimtelijke consequenties dan het gebruik van een autoparkeerplaats. Een helikopterhaven in het buitengebied wordt als ongewenst gezien", stelt het Overbetuwse college. Wouters van den Oudenweijer was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Zie ook: SP blij met streep door helihaven Elst

U bent hier