h

Sprookjesfiguren winnen sympathie in strijd tegen plan Nieuw Hulckesteijn

10 mei 2008

Sprookjesfiguren winnen sympathie in strijd tegen plan Nieuw Hulckesteijn

door Mieneke Braakman. zaterdag 10 mei 2008 | 03:30

NIJKERK - 'Onze camping moet blijven!' Met affiches met dergelijke kreten erop trokken standplaatshouders van camping Nieuw Hulckesteijn gisteren over de Markt van Nijkerk.
Verkleed als sprookjesfiguren zamelden zij handtekeningen in.

Praktisch iedere voorbijganger is het roerend eens met de caravanbezitters. "Die camping moet blijven, natuurlijk", zegt een van hen, mevrouw Van Veldhuizen. "Ik hielp daar 25 jaar geleden al schoonmaken. Het is een camping voor de gewone mensen. Nijkerk bouwt al zo duur, voor de rijkeren. Moet Nieuw Hulckesteijn daar ook aan worden opgeofferd?"

De Recreatie Gemeenschap Veluwe (RGV), de nieuwe eigenares van de camping, wil de 370 stacaravans op Nieuw Hulckesteijn vervangen door bungalows en appartementengebouwen van drie etages, in een zogeheten Zuiderzeestadje. Dit stadje maakt deel uit van een groter plan, om het gehele gebied toeristisch aantrekkelijker te maken.

De bewoners van de familiecamping vormen een hecht sociaal verband en hebben geen betaalbaar alternatief voor hun stacaravans. Zij weten zich gesteund door de provinciale statenfracties van de Socialistische Partij en GroenLinks - die er zelfs vragen over stelde in de Tweede Kamer - en diverse milieuorganisaties.

Maar ook door de Nijkerker bevolking steunt hen, zo bleek gisteren. In een uurtje tijd halen enkele actievoersters alleen al ruim vierhonderd handtekeningen op.

Heks Marjon Boshuizen, Roodkapje Anja van Waveren, sneeuwkoningin Nel Frederiks, Sneeuwwitje Atie Nuus en Desiree Reddering als Pinokkio, ze scoren behalve veel handtekeningen, ook goed bij de kleine marktbezoekers.

Overal worden handtekeningen geplaatst. Op fietszadels, op de kap van kinderwagens, op de kramen van marktkooplui. Moeder Van den Berg tekent op de rug van haar dochter. "Voor de camping." De gehele familie Van Schuur tekent eveneens grif. "Ik snap niet dat de gemeente toestemming geeft", zegt de moeder. "Maar jullie zijn heel wat mans met z'n allen."

De sneeuwkoningin roept tegen een echtpaar: "Zij vullen hun zakken, wij vechten ons een apenzuur." "Tuurlijk, je hebt groot gelijk", zegt de vrouw. "Maar het is wel vechten tegen de bierkaai", zegt haar man bedenkelijk.

Vanwege de warmte konden de actievoerders niet langer dan een uur rondlopen met hun pruiken en sprookjeskleding. "Maar de volgende weken komen we terug", verzekert actievoerster Desiree Reddering.

Alle handtekeningen worden binnenkort aangeboden aan de Nijkerker gemeenteraad. Maar eerst gaat woensdag een bus vol 'Hulckesteijnse' caravanbezitters naar Arnhem om actie te voeren, tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten.

De caravanbezitters verwijten het algemeen bestuur van de RGV tevens belangenverstrengeling, omdat dat bestaat uit wethouders, onder wie de Nijkerker wethouder De Graaf, verantwoordelijk voor het toerisme en de financin van Nijkerk. Hij is enthousiast over de plannen van de RGV.

Enkele SP-leden uit Nijkerk hielpen mee met het inzamelen van handtekeningen. Zie verder ook SP steunt de mensen van camping Nieuw Hulckesteijn te Nijkerk en Provincie steunt plan Hulckesteijn

U bent hier