h

Strijd om wonen in vakantiehuisjes gaat door

16 juli 2008

Strijd om wonen in vakantiehuisjes gaat door

Uit: de Gelderlander 16-07-2008

De bewoners van recreatiewoningen hebben van de provincie Gelderland niet veel meer te vrezen. Toch kan het nog jaren duren voor elke bewoner weet of hij legaal in een vakantiehuis woont of dat hij er toch uit moet.

Wie dacht dat het werk voor Frans Franken erop zit, komt bedrogen uit. Dinsdag nog stuurde de voorzitter van de Belangenvereniging Vrij Wonen een boze brief naar de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de toestand in Harderwijk. De duizenden bewoners van de recreatieparken daar zijn voorlopig nog niet klaar met hun juridische strijd.

Twee weken geleden versoepelde Gelderland als laatste provincie haar beleid. Ze eist niet langer dat gemeenten er alles aan doen om bewoners eruit te zetten die illegaal in een vakantiehuis wonen. Een gemeente die wil legaliseren, mag dat in principe. Behalve in natuurgebieden.

Bij Frankens bungalow op het Riverparc bij Giesbeek hangt de vlag nog niet uit. Weliswaar wordt zijn woning waarschijnlijk wel gelegaliseerd, op veel andere parken blijft de situatie zoals hij is: er mag niet worden gewoond. "We zijn nog lang niet klaar", zegt Franken. "Het besluit van de provincie was niet meer dan een klein stapje in een lang proces." Het is nu aan de gemeenten om te bepalen wat er gaat gebeuren. Voor een aantal parken (Lingemeer, Giese Pan, 't Web, Riverparc) is dat goed nieuws. Hun gemeente wil al veel langer van het langslepende probleem af en krijgt die kans nu. Elders is dat niet het geval, daar houden gemeenten vast aan de eis dat er niet permanent mag worden gewoond.

Ook als een vakantiepark een woonwijk wordt, zijn de onderhandelingen nog niet afgelopen. Daarna moet worden vastgesteld wie verantwoordelijk is voor het onderhoud van de wegen en de bermen. Voor Riverparc, dat buitendijks ligt, wordt daarnaast afgesproken dat de overheid niet aansprakelijk is bij overstromingen.

Volgens Franken heeft de provincie nog een addertje onder het gras verstopt. Een aantal parken in Harderwijk en in de Achterhoek heeft een paar jaar geleden een soort natuurbestemming gekregen. Echt natuurgebied is het niet, maar iets wat er tegenaan hangt. "En daardoor is het voor gemeenten sowieso niet mogelijk om te legaliseren. Ik vind dat de Tweede Kamer Gelderland op dit punt terug moet fluiten."

Franken zelf was in 1998 meteen verliefd op de plek waar hij nu woont: aan de rand van Riverparc met uitzicht op het water. "Pas bij de notaris schrok ik een beetje toen hij voorlas dat ik in dat huis niet permanent mocht wonen. Maar mij is altijd voorgehouden dat het zo'n vaart niet zou lopen."

De voorzitter van de belangenvereniging hoopt dat in Nederland een brede discussie losbarst over wat de bedoeling van recreatiewoningen is. "Ze worden nu vaak als eerste woning gebruikt. Het beleid is erop gericht ervoor te zorgen dat ze voor recreatie verhuurd worden. Maar die markt is verzadigd. Het gevolg van dit beleid is dat de woningen steeds vaker als tweede huis gebruikt worden. En is het nu werkelijk zo dat we dat in dit land willen stimuleren?"

Zie ook:
Recreatiewoningen: Dode mus gereanimeerd
Dossier Milieu en ruimtelijke ordening

U bent hier