Week van de jeugdzorg: DBC is een drieletterwoord
Week van de jeugdzorg: DBC is een drieletterwoord
De SP ging tijdens de week van de jeugdzorg op werkbezoek. Lees hier het verslag van haar stage bij de GGZ in Nijmegen:
DBC is een drieletterwoord
De eerste week van november was het weer de "Week van de Jeugdzorg ". In dat kader mocht ik als Statenlid stage lopen bij de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) in Nijmegen. Kinderen komen hier via de huisarts en men heeft een groot aanbod aan individuele en groepstherapien. Het algemene idee is dat hoe jonger een kind behandeld wordt, hoe succesvoller. En op de lange termijn werkt dit kostenbesparend.
Er was werk gemaakt van mijn stage. Na een allerhartelijkste ontvangst in het mooie nieuwe gebouw van de GGZ kreeg ik een op maat gesneden presentatie door een orthopedagoog die gespecialiseerd is in gecompliceerde rouw bij kinderen.
Vervolgens mocht ik een teambespreking bijwonen waar men een aanmelding ging bespreken. Gedegen en vanuit verschillende invalshoeken werd er gekeken wat de beste hulpverlening voor deze jongen was. Moeder en school waren er ook bij betrokken. Multidisciplinaire aanpak vind men hier erg belangrijk.
Tenslotte was er een afsluitend gesprek met een aantal medewerkers van de GGZ. Dit werd een geanimeerd en plezierig gesprek. En ook hier gold wat opviel bij alle medewerkers; hart voor de zaak en een grote betrokkenheid. Maar ook in dit gesprek viel constant het woord wat ik al zo vaak had gehoord die ochtend: DBC (Diagnose Behandel Combinatie) En het is een drieletterwoord in de ogen van het personeel. Alle medewerkers zijn per dag een uur kwijt aan bureaucratische handelingen om al hun werkzaamheden t verantwoorden en onder te brengen in dit systeem. Vaak komt de DBC terug omdat iets niet precies onder een code valt Het is een ingewikkeld systeem en er is zelfs een laag gecreerd om al die DBCs te controleren. Naast een al hoge werkdruk zit niemand op zon controle- en verantwoordingssysteem te wachten. De oproep aan de politiek was duidelijk; schaf dit af en dan is er meer tijd en geld over voor het echte werk.
Tot slot nog een uithaal naar de zorgverzekeraars. Omdat betaling pas achteraf plaatsvindt gaan vele zelfstandigen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg failliet. Hierdoor nemen nieuw-gevestigden dit over maar gaan vaak de fout in vanwege gebrek aan ervaring en deze mensen ziet men dan weer terug bij de GGZ. Draaideurpolitiek dus en bij een groep die dat echt niet kan hebben.
Kortom boeiende dag en nu kijken wat we aan de bureaucratie, werkdruk en het financieringssysteem kunnen doen.
- Zie ook:
- Redactie