Week van de jeugdzorg: De Hunnerberg
Week van de jeugdzorg: De Hunnerberg
Statenlid Margriet Bleijenberg ging tijdens de week van de jeugdzorg op bezoek bij een tweetal instellingen. Lees hier het verslag van haar bezoek aan Justitile Jeugdinstelling de Hunnerberg:
Woensdag 5 november was mijn stagedag in de jeugdzorg, om 9 uur een kop koffie bij de Raad van de Kinderbescherming en dan op weg naar de Hunnerberg, waar ik samen met de heer Van de Pol, wethouder in Ede, een netwerkberaad heb bijgewoond.
Er is een vingerdikke brochure met uitleg over de afkortingen die gebruikt worden in de jeugdzorg legt de ITB-er (integrale trajectbegeleider) uit bij aanvang van mijn bezoek.
Bij het netwerkberaad zijn naast de ITB-er mensen aanwezig van de school van de Hunnerberg, van de Raad voor de Kinderbescherming, jeugdzorg en jeugdreclassering. Het overleg duurt ongeveer een uur en vindt plaats op de Hunnerberg: een JJI (Justistile Jeugd Instelling). Onderwerp van gesprek zijn de jongeren, en dan vooral de regels die er zijn rond plaatsing, overplaatsing of vertrek.
Vandaag worden ongeveer 10 jongeren besproken. Iets minder dan de helft vertrekt en de vragen die besproken worden gaan vooral over de nazorg. De gemeente is daarvoor verantwoordelijk, dus wordt bijvoorbeeld nagegaan of er al overleg is geweest met de contactpersoon van de gemeente. Moet er nog wat geregeld worden voor school of voor het gezin? Voor de jongere zelf, is het thuis veilig genoeg voor hem of haar?
Voor de jongeren die op de Hunnerberg binnenkomen wordt kort iets verteld over het intake-gesprek en andere informatie besproken. Papieren worden uitgewisseld en dossiers aangevuld.
De jongeren die op de Hunnerberg geplaatst worden komen uit het hele land en soms ook van ver buiten het land, zoals een jonge getraumatiseerde vluchteling. Vrijwel iedereen heeft al met allerlei instanties op het gebied van jeugdzorg te maken. Tijdens het netwerkoverleg wordt de informatie die de begeleiders en behandelaars hebben op elkaar afgestemd.
Wat opvalt is de grote aandacht die er is voor de jongeren, dat ze geen nummer zijn.
En er is oprechte blijdschap als het goed gaat met n van de jongeren, bijvoorbeeld omdat er een staatsexamen voor de HAVO is aangevraagd. Ook opvallend is de enorme hoeveelheid wetten en regels. En er moet nog behoorlijk wat gesleuteld worden aan de manier waarop de informatie wordt uitgewisseld en vastgelegd.
Duidelijk wordt dat de manier waarop de gemeentes de voor- en nazorg regelen rondom de jongeren erg verschillend is. In Ede wordt gewerkt met jongerencoaches, in Nijmegen met gezinscoaches en andere gemeentes werken soms vooral met vrijwilligers.
Het was een leerzaam uur. Er is nog heel wat meer op elkaar af te stemmen in de jeugdzorg en daar wordt hard aan gewerkt, ook binnen de provincie.
Margriet Bleijenberg
- Zie ook:
- Redactie