h

Gelders debat: megawinkelpark of binnenstad?

14 oktober 2013

Gelders debat: megawinkelpark of binnenstad?

Er verschijnen steeds meer lege winkelpanden in de binnensteden en kernen van Gelderland. De middenstand heeft het, net als velen, moeilijk in deze economisch zware tijd. Vanwege de ingezakte woningmarkt zitten gemeenten met grond in hun maag waarop geen huizen meer gebouwd worden. Is grootschalige detailhandel aan de randen van de stad een oplossing of verliezen binnensteden daardoor hun aantrekkingskracht? In het Gelders Debat van 20 november komen deze vragen in ieder geval aan de orde, evenals het zoeken naar oplossingen. Overheid versus markt, provinciale regie of gemeentelijke autonomie? Namens de SP zal fractievoorzitter Eric van Kaathoven aanwezig zijn.

Provinciale Staten van Gelderland gaan graag met inwoners, ondernemers, bestuurders en iedereen die zich verder betrokken voelt bij de ontwikkelingen in de detailhandel en de binnensteden in debat. Op woensdag 20 november vindt het Gelders Debat plaats in Zalencentrum Wieleman, Dorpstraat 11 in Westervoort. Het debat duurt van 18.00 tot 20.00 uur. De zaal is vanaf 17.00 uur open voor soep en broodjes.Een belangrijk onderdeel van het debat vormt de twitterwall. Met #geldersdebat kan iedereen opmerkingen kwijt die onderdeel kunnen gaan uitmaken van het debat.

Rol provincie

Behalve het achterhalen van de oorzaken van deze ontwikkelingen is het voor de Statenleden vooral interessant om meningen te horen over de rol die de provincie kan spelen. Van oudsher bepaalde de provincie de ruimtelijke ontwikkelingen in Gelderland. Nu is zij meer begeleider en partner van regios en steden. De vraag is of de provincie weer een meer sturende rol op zich moet nemen of al deze ontwikkelingen, zoals grootschalige detailhandel aan de randen van de stad of in het buitengebied, aan de markt moet overlaten.

Gemeente

Heeft een gemeente de middelen en mogelijkheden om bedrijvigheid in haar binnenstad of kernen te sturen? Kan zij de toenemende leegstand een halt toeroepen? Iedere gemeente voelt een bezuinigingsdruk waardoor goed nagedacht moet worden over de besteding van iedere euro. Het in bezit hebben van grond is tegenwoordig geen luxe meer maar een verliespost. Hoe moet je daar mee omgaan? Ook deze vragen komen bij het Gelders Debat aan de orde en natuurlijk proberen de gespreksleiders Bob Roelofs en Angelique Krger om antwoorden los te krijgen.

Experts

Om de discussie te ondersteunen is de hulp ingeroepen van een aantal experts. Cees Jan Pen, lector aan de Fontys Hogescholen in Eindhoven en verbonden aan Platform31 (kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling) en Friso de Zeeuw, hoogleraar gebiedsontwikkeling TU Delft en directeur Nieuwe Markten bij Bouwfonds, zijn in ieder geval aanwezig om gevraagd en ongevraagd hun licht te laten schijnen op de onderwerpen die aan de orde komen.

Aanmelden in informatie

Iedereen die belangstelling heeft voor het onderwerp van het Gelders Debat is van harte welkom. In verband met de catering graag aanmelden via geldersdebat@gelderland.nl Het Gelders Debat is live te volgen via de website van Omroep Gelderland www.gld.nl Meer informatie over het debat bij de Statengriffie van de provincie Gelderland, tel. 026-359 91 34 of kijk voor het programma op www.gelderland.nl/geldersdebat

U bent hier