Verkiezingsprogramma 2015-2019
8. GELDERLAND ORDENT DE RUIMTE
De ruimtelijke ordening is een belangrijke taak van de provincie. Deze taak wordt de laatste tijd anders ingevuld dan in het verleden. De provincie laat de regie zoveel mogelijk los. De SP is blij met de ruimte die dat voor gemeenten en inwoners van Gelderland biedt. Waar het zonder regels en regie kan, is dat prima. Maar de SP vindt ook dat de provincie bij zaken waar die regie echt nodig is haar verantwoordelijkheid moet nemen en moet durven ingrijpen. Denk daarbij aan de mogelijke komst van megawinkels in het buitengebied die funest is voor de winkels in dorpen en binnensteden of aan de komst van megastallen en megakassen. De SP wil geen provincie die erbij staat en toekijkt terwijl belangrijke zaken als ons landschap, onze natuur, onze leefbaarheid worden veronachtzaamd, maar een provincie die haar verantwoordelijkheid neemt.
VERANTWOORDELIJK
Los van een aantal zaken waar de provincie wel de regie moet voeren wil de SP zo veel mogelijk overlaten aan de lokale democratie. De gemeenteraad kan het beste een lokale afweging maken die goed is voor de gemeente. Wat weegt bijvoorbeeld zwaarder? De schone stroom die windmolens opleveren of de verandering in het landschap die deze molens veroorzaken? De provincie moet de keuzes van gemeenten in zo’n geval respecteren en alleen in het uiterste geval ‘overrulen’. Draagvlak is voor de SP essentieel voor een succesvolle groei van windenergie in Gelderland. Die groei achten wij haalbaar en wenselijk om onze stroomvoorziening steeds duurzamer te maken.
De provincie wil meer ruimte scheppen voor de economie. Dat wordt vertaald in bijvoorbeeld meer ruimte voor tuinbouwkassen, vooral in de Bommelerwaard en plannen voor logistieke hot spots en containeroverslag in Medel en Biezenburg. Wat de SP betreft is ongebreidelde groei in deze sectoren ongewenst en doet dat tekort aan de leefbaarheid van het platteland.
KRIMP
De aandacht van de provincie voor het platteland schiet wat de SP betreft sowieso tekort. Er wordt veel ingezet op de steden, maar voor de langere termijn is dat onvoldoende. Het platteland is niet alleen de plek waar je logistiek, landbouw en toerisme kunt bevorderen. Er moet een visie op het platteland zijn, waarbij uitgangspunten worden bepaald over voorzieningen, groen en leefbaarheid. Vooral voor krimpgebieden is dit van groot belang. In de Achterhoek is al geruime tijd sprake van krimp van de bevolking. In Rivierenland en op de Veluwe is in een aantal kernen ook sprake van krimp. Dat vraagt om een actieve rol van de provincie op vele terreinen waaronder ook maatregelen om woningen geschikt levensloopbestendig te maken. Veel ouderen uit kleinere plaatsen willen niet verhuizen. Bij krimp in de Achterhoek is er op termijn waarschijnlijk ook een sloopopgave. Dat betekent dat er – om huisvesting aan ouderen te bieden ook nieuwbouw op maat in de eigen woonplaats zal moeten worden aangeboden. Het uitgangspunt voor de SP is dat basisvoorzieningen in stand worden gehouden.
WINKELS
De SP vindt dat de provincie een actieve rol moet spelen om de ongewenste groei - en leegstand - van bedrijventerreinen tegen te gaan. Die rol wordt de laatste jaren steeds beter opgepikt. Maar dezelfde inzet is nodig om megawinkels zoals outlets en bouwmarkten in het buitengebied tegen te houden en om actief de leefbaarheid van binnensteden en dorpen te bevorderen. Voor dat laatste is een aanvalsplan nodig waarbij gemeenten, provincie en ondernemers samen werken.
De provincie is van mening dat perifere detailhandelslocaties, detailhandel buiten de binnensteden (de zogenaamde ‘weidewinkels’), ongewenst zijn. Met dat uitgangspunt is de SP het van harte eens. Deskundigen zijn het erover eens dat er nu al teveel vierkante meters winkel zijn en dat leegstand een grote bedreiging voor de leefbaarheid vormt. Wat de SP betreft komt er in Gelderland geen vierkante meter nieuw winkeloppervlak bij.