h
1. Niemand aan de kant!

2. Wonen

De sociale huursector heeft door de crisis en het kabinetsbeleid (Verhuurdersheffing) zware klappen gehad. Er is een groot tekort aan betaalbare woningen. Er zijn nog steeds lange wachttijden en de bouw kampt met een ernstig tekort aan vakmensen. Wij willen een Gelders woonbeleid dat verder kijkt dan de komende vier jaar en dat zorgt voor voldoende betaalbare woningen. Wij willen dat starters op de woningmarkt een eerlijke kans krijgen en dat woningcorporaties en bedrijven vaart maken met verduurzaming.

2.1 betaalbare en Energiezuinige woningen

Een dak boven je hoofd is een grondrecht. De SP wil de komende jaren investeren in de bouw van goede, betaalbare en energiezuinige sociale huur- en koopwoningen. In veel Gelderse gemeenten zijn lange wachtlijsten ontstaan voor huurwoningen. De provincie geeft gemeenten de ruimte om meer betaalbare woningen te bouwen. De SP wil de verkoop van sociale huurwoningen aan banden leggen en huisjesmelkers tegengaan. Wel is het mogelijk dat huidige huurders hun woning kopen (als hun inkomen te hoog is voor het wonen in een sociale huurwoning), onder voorwaarde dat hierbij minstens één nieuwe huurwoning wordt teruggebouwd door de verkopende corporatie.

Wij willen vaart maken met het renoveren en verduurzamen van het woningbestand. Dat doet de provincie in samenspraak met huurders, woningbouwcorporaties en de gemeenten. Huurders worden goed betrokken in dit proces. Renovatie mag daarbij niet leiden tot stijging van woonlasten. Elke gerichte investering van de provincie werkt als een vliegwiel. Wij maken van het isoleren van bestaande en het bouwen van nieuwe, betaalbare woningen een Gelders speerpunt en gebruiken daarbij een deel van de NUON-gelden.
Wat de SP betreft worden die nieuwe en gerenoveerde woningen vervolgens verhuurd voor een bedrag dat voor de gemiddelde politieagent, onderwijzer of verpleger betaalbaar is. Maar ook voor iemand op het sociale minimum moet er voldoende woonruimte zijn. Speciale aandacht wil de SP de komende jaren voor de (om)bouw van woningen in de goedkoopste huurcategorieën. Door de stijgende kosten van levensonderhoud en de slechts beperkte stijging van de lonen en uitkeringen, is daar de grootste behoefte aan.

2.2 Maatwerk

De SP wil ruimte voor maatwerk, zodat elke gemeente kan inspelen op lokale initiatieven en specifieke woonbehoeften. Je moet dan denken aan speciale doelgroepen, zoals gehandicapten, en aan initiatieven om levensloopbestendige woningen te bouwen. De SP wil ruimte voor alle woonvormen, zodat mensen kunnen (bouwen en) wonen zoals zij dat willen.

De zogenoemde contingentering schaffen we werkelijk af. Op dit moment is alleen het woord afgeschaft, maar in de praktijk moeten gemeenten nog steeds met elkaar vechten om het aantal woningen dat ze mogen bouwen. Dat houdt de krapte op de woningmarkt in stand en zorgt er voor dat de woningnood niet wordt opgelost.

2.3 Vakmensen

Om genoeg woningen te kunnen bouwen, moeten er voldoende vakmensen beschikbaar zijn. Ons plan Gelderland Bouwt Mee – gelanceerd in het midden van de crisis – is deels uitgevoerd. Dat heeft extra ontslagen onder vakmensen voorkomen, vakmensen die nu weer hard nodig blijken te zijn.

De SP wil experimenten waarbij jongeren enthousiast worden gemaakt voor een praktische opleiding en stage-ervaring kunnen opdoen bij een bouwbedrijf met een baangarantie. Ook willen wij dat er, samen met de bouwwereld en opleidingen, geïnvesteerd wordt in het bij- en omscholen van vakmensen in de bouw. Zo is er, bijvoorbeeld, de komende jaren een grote behoefte aan mensen die gekwalificeerd zijn om asbest te verwijderen. Daarnaast is er behoefte aan mensen die kennis hebben van het isoleren van woningen en van het plaatsen en onderhouden van onder meer zonnepanelen en warmtepompen.

2.4 HUISVESTING Arbeidsmigranten

Arbeidsmigratie uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie en daarbuiten moet beter worden geregeld. De ongecontroleerde toestroom van arbeidsmigranten leidt tot verdringing en uitbuiting. Werkgevers kunnen geen beroep doen op buitenlandse arbeidskrachten als er geen garanties zijn voor fatsoenlijke huisvesting van arbeidsmigranten. De provincie neemt hierin de regie en spreekt gemeenten en werkgevers nadrukkelijk op hun rol aan. Kleinschalige huisvesting moet het streven zijn. Dit voorkomt overlast in dorpen en wijken.

2.5 WONEN OP HET PLATTELAND

Op het platteland komen steeds meer woningen, schuren en stallen vrij doordat veel boeren stoppen met hun bedrijf. De SP wil maatregelen nemen om leegstand en verval te voorkomen. Soms is afbraak een oplossing. Soms is dat de ombouw tot woningen of bedrijfsgebouw. Oplossingen moeten gezocht worden in maatwerk. Om te voorkomen dat jongeren wegtrekken uit kleine dorpen wordt er, waar mogelijk, bij nieuwbouw voorrang gegeven aan mensen die afkomstig zijn uit die kern. Jongeren krijgen zo een kans om een huis te bemachtigen in hun eigen dorp. Om de leefbaarheid in de dorpen te bevorderen stimuleert de Provincie de vestiging van woonzorg-projecten.

U bent hier