h

Column: Over beestachtigheid en de jacht

16 mei 2018

Column: Over beestachtigheid en de jacht

Foto: Bas Stoffelsen
In de Statenvergadering van 11 april j.l. was er een debatverzoek op de agenda gezet door de Partij voor de Dieren dat ging over het met hagel schieten op ganzen wat veel lijden bij die dieren kan veroorzaken. Tijdens de woordvoering over dit onderwerp van de heer Wijne van de SGP kreeg ik een onbehaaglijk gevoel op het moment dat hij refereerde aan de film “Wild” over de Veluwe, recent uitgebracht. Hij zei dat we het niet te zwaar moesten nemen want als je toch zag hoe een vos een wild zwijntje probeerde te vangen… “Nou in de natuur gaat het er ook niet zo zachtzinnig aan toe”, merkte hij op.

En daar zit nu de hele crux! Een vos moet eten. Hij kan het nergens kant en klaar kopen en moet zijn eten bemachtigen met de mogelijkheid die hij van moeder natuur heeft gekregen: zijn bek, snelheid, zijn behendigheid en strategisch vermogen.

Wij als mensen hebben een goed verstand en kunnen wapens ontwikkelen om met weinig risico op afstand te jagen. We kunnen stallen bouwen om dieren in op te sluiten. Maar daarnaast hebben wij invoelend vermogen en kunnen we ons inleven in ernstig lijden. Om onnodig lijden te voorkomen hebben we dan ook wettelijke regels en normen. Dat onderscheidt de mens dus nu juist van de dieren: Verstand, invoelend vermogen en geweten…. Dat kun je van een vos niet verwachten en hem ook niet aanrekenen dat hij daar niet de beschikking over heeft. Hij doet slechts dat wat de natuur van hem vraagt: proberen te overleven. Onszelf daarmee vergelijken kan eenvoudigweg niet…

Al moet ik, in zijn algemeenheid gezien, toegeven dat de meest beestachtige daden helaas gepleegd worden door mensen……

Astrid Vollebregt-de Groot

SP-Statenlid

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier