h

Jan de Wit ontvangt rapport politiediscriminatie in Nijmegen

23 januari 2007

Jan de Wit ontvangt rapport politiediscriminatie in Nijmegen

Jan de Wit, SP-tweedekamerlid, was afgelopen maandag in Nijmegen om een rapport in ontvangst te nemen over politiediscriminatie bij jongeren.

De avond begon met een algemene inleiding over de ID-plicht. De SP is hier geen voorstander van, vooral omdat het het doel niet bereikt waarvoor het ingesteld is. Bovendien is het ook moeilijk controleerbaar of de politie ook echt alleen dan om ID vraagt wanneer het is toegestaan. En juist dat was wat uit het rapport naar voren kwam: de ID-plicht wordt misbruikt. Meer dan 80% van de ondervraagde jongeren is weleens om z'n ID gevraagd, daar waar ze bij lange na niet allemaal iets fout hadden gedaan. Bovendien maakt de politie misbruik van het Samenscholingsverbod.

Jan de Wit ging uitgebreid in op de standpunten van de SP ten opzichte van de wet. Hij wist ook te melden dat ROOD Nijmegen de eerste is die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar het misbruik. De SP zal hier zeker meer mee gaan doen. Hierna ging De Wit nog in op de vragen uit het publiek over zijn carrière en politieke werk. Het bleek maar weer dat we een zeer betrokken en ervaren kamerlid over de vloer hadden, die bovendien ook gewoon heel aardig was. Al met al was het een nuttige en leuke avond.

Kijk voor meer info op de ROOD Nijmegen site. Het rapport is ook te downloaden.

U bent hier