h

Politiek Café Harderwijk

17 februari 2007

Politiek Café Harderwijk

Afgelopen woensdag stond het Politiek Café Harderwijk in het teken van de Provinciale Statenverkiezingen. Kandidaten van het CDA, VVD, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en SP gingen met elkaar in debat over de thema's bij deze verkiezingen. Voor de SP was Alex Mink, kandidaat nummer 3 aanwezig.

Bas Miedema (links) van de SP werkgroep Harderwijk met statenkandidaat Alex Mink
De SP-achterban was goed aanwezig met 8 mensen uit Harderwijk en omgeving. Op de foto onze campagneleider in Harderwijk, Bas Miedema.

De aanwezige kandidaten kregen de gelegenheid om hun standpunten vanaf een "zeepkist" te verdedigen. De inbreng van de SP was helder en deed meteen stof opwaaien.

Op de zeepkist!

Onze stelling was: laten wij de de problemen van morgen (zoals klimaatverandering en de krimpende arbeidsmarkt) oplossen met een bestuursorgaan van morgen, zoals de regioprovincie, waarin gemeenten regionaal samenwerken. GroenLinks gebruikte de stelling om een flauwe aanval op ons standpunt over de dijkverlegging bij Wapenveld te starten: waarom zou de SP zich druk maken over de klimaatverandering terwijl zij wel "de onderbuik" bij Wapenveld steunde?
Dat was een zeer interessant standpunt van GroenLinks, want sinds wanneer mag je niet meer betrokken zijn bij je eigen leefomgeving? Je zou haast beter verwachten van een partij die ecologie en mondig burgerschap hoog in het vaandel heeft staan!
De VVD kon zich wel vinden in dit statement maar gaf aan dat Gelderland moet fuseren met Overijssel aangezien de huidige provincie op Europese schaal weinig voorstelt. Enkele aanwezigen in het publiek konden zich ook vinden in het standpunt over kleinere provincies, getuige een korte telling van voor- en tegenstanders.

In debat met Reinie van der Schoor (CDA)

Verder was het debat qua inhoud redelijk mager te noemen want de bekende stokpaardjes werden goed bereden. Vanuit het publiek kwam dan ook regelmatig de vraag opzetten waar de provinciale politici zich eigenlijk mee bezig hielden. Het werd uiteindelijk niet helemaal duidelijk want de termen en procedures vlogen door het rond. Over verkeer en vervoer lagen de meningen tussen de partijen nog wel het meest duidelijk uiteen: het CDA wil "van alles wat", de VVD is voorstander van verregaande asfaltering om de welvaart hoog te houden en de PvdA had het vooral over fietsers en OV. Toch zouden we eens moeten kijken naar het voorkomen van verplaatsingen in plaats van na te denken over het faciliteren ervan ; we leven tenslotte in de 21ste eeuw en de mogelijkheden om anders te werken zijn bijna eindeloos.

De standpunten van de concurrentie waren ook eindeloos. Reinie van der Schoor (CDA) en Gerard van den Hengel (VVD) waren duidelijk profilerend bezig. Natuurlijk is het verkiezingstijd maar de afschuw over de eindeloze woordenstroom die over de bezoekers werd uitgestrooid was duidelijk zichtbaar. Niet dat er overigens veel verschil in zat, want tijdens deze bijeenkomst werd duidelijk dat de Gelderse provinciale politiek kleurloos is en weinig debat kent. Daar gaan we natuurlijk een einde aan maken!

U bent hier