h

Bericht van de onderhandelingstafel

12 maart 2007

Bericht van de onderhandelingstafel

De partijen die woensdag 7 maart in Provinciale Staten zijn gekozen kwamen op 9 maart bij elkaar voor een eerste bespreking. Het CDA had als grootste partij het voortouw in de coalitiebesprekingen genomen en lijsttrekker/gedeputeerde Peters zat de vergadering voor. Aanwezig waren CDA (15 zetels), PvdA (10), VVD (9), SP (7), ChristenUnie (4), GroenLinks (3), SGP (3), D66 (1) en PvdD (1).

Aan het begin overhandigde de Commissaris van de Koningin alle partijen een ambtelijk document, waarin de belangrijke ontwikkelingen die de komende periode in de provincie Gelderland spelen, beschreven zijn. De Commissaris wilde hiermee alle partijen bij de start een gelijke informatiepositie geven. Dit informatiedocument is ook te vinden op de website van de provincie Gelderland, www.gelderland.nl.

Tijdens de bijeenkomst zijn allereerst afspraken gemaakt over het traject van de onderhandelingen. In grote lijnen ziet dit er als volgt uit:

  • Woensdag 14 maart en vrijdag 16 maart zijn openbare vervolgbesprekingen met het doel vrijdag de 16e duidelijk te hebben welke partijen met elkaar de onderhandelingen gaan voeren om tot een coalitieakkoord te komen.
  • De weken daarna onderhandelen deze partijen in beslotenheid over de inhoud van het coalitieakkoord en de verdeling van de zetels in het College van Gedeputeerde Staten (GS). Tijdens dit besloten onderhandelingsproces wordt op gezette tijden de stand van zaken openbaar gemaakt.
  • Het streven is om 6 april duidelijk te hebben hoe het coalitieakkoord eruitziet en hoe de verdeling van de zetels in GS is. In de Statenvergadering van 11 april kan dan het coalitieakkoord door Provinciale Staten worden besproken en vastgesteld.

Nadat de afspraken waren gemaakt vroeg de voorzitter alle partijen om een duiding van de verliezingsuitslag. Lijststrekker Agnes Lewe constateerde namens de SP dat het zittende college door de kiezers afgestraft is met een verlies van 10%. De SP heeft 8% gewonnen. Zij maakte duidelijk dat zij bereid is om serieus over collegedeelname te spreken. Voorwaarde is echter dat alle partijen die het college willen vormen open staan voor verandering. Het kan niet zo zijn dat andere partijen slechts aan mogen schuiven. De PvdA sprak uit recht te willen doen aan de verkiezingsuitslag, maar wil ook de plannen die in de afgelopen periode vastgesteld zijn ten uitvoer brengen. Dat laatste werd ook door VVD en CDA naar voren gebracht. Bij de uitvoering zouden echter andere accenten kunnen worden gelegd, volgens de woordvoerster van het CDA. De VVD zag daar geen aanleiding voor.

De tweede openbare bijeenkomst over de coalitievorming van een nieuw College van Gedeputeerde Staten is Woensdag 14 maart van 16.00 tot 18.00 uur in zaal 3.1 in gebouw Rijnstate, Markt 9 in Arnhem. Tijdens die vergadering zullen ook inhoudelijke punten op tafel komen. De SP zal er op aan blijven dringen de verkiezingsuitslag te respecteren en openingen te bieden voor veranderingen.

Agnes Lewe, fractievoorzitter SP Gelderland

U bent hier