h

Thuiswedstrijd voor Alex en Marieke

1 maart 2007

Thuiswedstrijd voor Alex en Marieke

Donderdag 22 februari organiseerde SP-afdeling Wageningen en politiek café over het thema Openbaar Vervoer, getiteld: ‘De Vallei onder dak en bereikbaar?’ Te gast waren Gerard van den Hengel (VVD) en Harald van Roekel (Gelderland Lokaal). Alex Mink, nr. 3 op de SP-lijst, debatteerde mee als onze expert op het gebied van verkeer en vervoer. Marieke Veltman, nr. 4 op de SP-lijst en de hoogst geplaatste kandidaat in Wageningen, verzorgde een column. Het geheel werd aan elkaar gepraat door Emile Roemer, tweede kamerlid voor de SP.

Op de vraag of de Valleilijn nu werkelijk een succes is, reageerden SP en Gelderland Lokaal negatief. Het was een grote investering, terwijl er nu weer minder haltes staan. De bus stopt alleen nog op hoofdwegen en niet meer in de wijk. Ondertussen doet hij nog steeds 20 minuten over het stuk tussen het busstation en station Ede-Wageningen, en niet de beloofde 16. De VVD was positief over de Valleilijn, maar erkende dat marktwerking in het Openbaar Vervoer zo zijn problemen met zich meebrengt.

Als alternatief is Wageningen al een tijd bezig met een Stadsbus. Het platform Wageningen Bereikbaar is een initiatief van de plaatselijke SP-afdeling. De provincie komt echter niet met investeringen voordat er een concreet plan ligt. Ook deze avond bleek dat deze discussie nog lang niet ten einde is.

Tot slot is de doortrekking van de A30 door het Binnenveld volgens de SP geen optie. Niet alleen spreker Alex, ook columniste Marieke verklaarde zich in gloedvolle bewoordingen tegen dat plan, in haar column 'Binnenveldse Bulderbaan of Binnenveldse Biefstuk?’. Het Binnenveld is een agrarisch en toeristisch gebied tussen Wageningen, Ede en Veenendaal en heeft als zodanig een belangrijke functie als groen recreatiegebied tussen de drie steden. Verbreding van de A12 en een tweede verkeersbrug bij Rhenen zijn betere oplossingen voor de toenemende drukte op de weg in dat deel van Gelderland dan doortrekking van de A30.

Al met al een geslaagde uitwisseling van standpunten. De SP zal zich na 7 maart als vanouds sterk maken voor een stadsbus in Wageningen, goed streekvervoer en een groen Binnenveld.

U bent hier