h

De Gelderlander over Vitens

31 mei 2007

De Gelderlander over Vitens

Vandaag (31 mei 2007) in De Gelderlander:

Gelderland wil 'humaner' afsluitbeleid Vitens

ARNHEM - Drinkwaterbedrijf Vitens moet soepeler omgaan met wanbetalers in financiële nood. De provincie Gelderland gaat dat maandag bepleiten tijdens de aandeelhoudersvergadering van Vitens. Utrecht doet dat juist niet.

Gelderland, dat 6,7 procent van de aandelen van Vitens bezit, vindt dat het waterbedrijf wanbetalers die in een schuldsaneringstraject zitten, niet langer mag afsluiten. Nu gebeurt dat nog wel.

In het eerste kwart van het jaar sloot Vitens in Gelderland 209 klanten af, van wie 165 langer dan een week. Veel te veel, vond de SP, die de kwestie in diverse provincies aanhangig maakte.

De Gelderse gedeputeerde Harry Keereweer vraagt Vitens maandag, hetzelfde afsluitingsbeleid als energiebedrijf Nuon te hanteren. Dat bedrijf sluit mensen die met schuldsanering bezig zijn, niet af. Het bedrijf probeert daarnaast in een vroegtijdig stadium mensen met betalingsachterstanden ertoe te bewegen hun schulden te saneren.

Keereweer gaat met zijn voorstel nog iets verder dan een motie van de SP, die algehele steun in de Gelderse Provinciale Staten kreeg.

Opvallend is dat een identieke motie van de SP het niet haalde in de provincie Utrecht.

Gedeputeerde Binnekamp liet daar juist weten dat het niet mogelijk is voor de provincie als aandeelhouder om met een pakket eisen naar de vergadering van Vitens te gaan.

Vitens kon gisteren niet reageren op het voorstel vanuit Gelderland.

U bent hier