h

Gelderlander bericht over succesvolle bestrijding uitbreiding vliegveld

30 mei 2007

Gelderlander bericht over succesvolle bestrijding uitbreiding vliegveld

Vandaag (30 mei 2007) in De Gelderlander:

Duits vliegveld bestreden

Woensdag, 30 mei 2007 - ARNHEM - De provincie Gelderland gaat bezwaar maken tegen de uitbreiding van het vliegveld Wenningfeld, net over de grens bij Winterswijk.

De provincie sluit zich daarmee vooralsnog aan bij de protesten van een groep bewoners in het Winterswijkse buitengebied, die onder de naam Internationaal Platform Wenningfeld al jaren strijden tegen de vergroting van het luchthaventje.

De bewoners vrezen dat met de verlenging van de landingsbaan de deur wagenwijd opengezet wordt voor een ongebreidelde groei van de luchthaven.

Wenningfeld is nu nog een klein vliegveld, waar alleen toeristische vliegtuigjes en kleine zakenjets landen en opstijgen. Als de uitbreiding een feit is, kunnen jaarlijks 1500 vluchten gemaakt worden met vliegtuigjes tot negen personen.

De bewoners van het Winterswijkse buitengebied vrezen dat ze daar veel last van krijgen. De startbaan van Wenningfeld ligt op vijfhonderd meter van de grens.

Ook de Gelderse SP is tegen de uitbreiding. Statenlid Eric van Kaathoven slaagde er gisteren in om de voltallige Provinciale Staten mee te krijgen in het protest tegen de uitbreiding.

"We hebben het niet over een vliegveld met de omvang van Weeze. Het is nu nog veel kleiner. Maar de vrees bestaat wel dat de verlenging van de landingsbaan de eerste stap is een groter proces."

Twee weken geleden vond de Gelderse gedeputeerde Co Verdaas het nog onnodig om bezwaar te maken tegen de uitbreiding. Ook hij veranderde gisteren van opvatting.

Dat kwam vooral omdat duidelijk is geworden dat niet alleen de landingsbaan verlengd wordt, maar ook dat het aantal vluchten kan worden uitgebreid van 500 naar 1500.

Bovendien bleek dat in het provinciehuis veel onduidelijkheid bestond over hoe de procedures in elkaar steken in Duitsland.

SP'er Van Kaathoven: "Het is duidelijk dat het protestcomite van bewoners beter op de hoogte is dan de provinciale ambtenaren."

Het Internationaal Platform Wenningfeld (IPW) is opgetogen dat de provincie Gelderland alsnog bezwaar gaat maken tegen de uitbreiding van vliegveld Wenningfeld.

Voorzitter Carl Drees van het IPWzegt de ommezwaai van de provincie, gisteren tijdens een Statenvergadering in Arnhem, als 'heel verrassend' te hebben ervaren. Twee weken geleden vertrok een delegatie van het IPW nog teleurgesteld uit het provinciehuis toen een meerderheid van de Staten tegenstander van een officieel bezwaar leek te zijn. "Het is een goede stap, maar we zijn er nog lang niet."

De gemeente Winterswijk vergadert morgen over Wenningfeld. Drees hoopt dat beide overheden in het vervolg weer samen optrekken.

U bent hier