h

Protest buslijnen zwelt aan

18 november 2007

Protest buslijnen zwelt aan

Steeds meer partijen, zij het voorlopig alleen nog de kleinere, beginnen zich in Provinciale Staten van Gelderland te roeren tegen de wijzigingen die Veolia wil doorvoeren in het busvervoer op de Noordwest-Veluwe.

De SGP-fractie wil dat het college van gedeputeerde staten de wijzigingsvoorstellen volledig afwijst. Voor deze partij is het onacceptabel dat iedereen die met de bus naar Amersfoort moet, gedwongen wordt vanaf Nijkerk met de trein verder te gaan. Hier komt nog bij mee dat de fractie heeft gehoord dat Veolia de bussen niet meer door de dorpen Ermelo en Putten wil laten rijden. In Putten zouden reizigers dan alleen nog kunnen instappen bij de grote rotonde tegenover het oude gemeentehuis. De fractie vindt het ongewenst dat grote groepen reizigers, onder wie scholieren, de dupe worden van de plannen van Veolia.

Na eerder de Groep Van Bergen keert ook de Socialistische Partij zich tegen het opheffen van lijn 104 tussen Apeldoorn en Harderwijk. Ook deze partij wijst het af dat reizigers straks in Nijkerk op de trein moeten stappen, temeer gezien de extra kosten en de vaak al overvolle treinen. Scholieren en forenzen uit Ermelo, Elspeet en Uddel raken hun bus naar Apeldoorn kwijt en kunnen alleen nog gebruik maken van een aparte spitslijn die alleen tijdens schooldagen rijdt.

Woordvoerder Alex Mink van de Socialistische Partij is boos over de plannen. "De provincie moet deze afbraakplannen stoppen. De noordelijke Veluwe wordt slechter bereikbaar en mensen gaan het openbaar vervoer ontvluchten", meent hij. De files na Nijkerk noemt Mink een giller als reden. Buslijn 101 tussen Harderwijk en Amersfoort is juist vanwege de files tien jaar geleden
gentroduceerd.
Met twee wijzigingen is de SP wel tevreden. Dit betreft onder meer buslijn 112 tussen Harderwijk, de dorpen rond Nunspeet en busstation De Wittenberg. Maar alleen als de andere plannen van tafel worden geveegd.

Bron: De Stentor, 16 november 2007
door Wijnand Kooijmans - VELUWE

U bent hier