h

Statenlid op stage in de jeugdzorg

30 november 2007

Statenlid op stage in de jeugdzorg

SP Statenlid Willeke Tydings liep op dinsdag 20 november stage in het kader van De week van de Jeugdzorg. Zij was te gast bij De Waarden, een instelling die residentile zorg biedt aan zeer moeilijk opvoedbare kinderen.

Willekes stageverslag:
De Waarden is gevestigd op het prachtige heuvelachtige terrein bij Berg en Dal en de opvang is ondergebracht in een paar vakantieachtige bungalows. Een aantal kinderen verblijft hier de hele week en slaapt hier ook, anderen zijn er tot 18.00 uur en gaan na het eten naar huis. De meeste kinderen bezoeken de PI-school die ook op het terrein is gevestigd.
Ik was te gast toen de kinderen uit school kwamen. Nadat ze wat gegeten en gedronken hadden, maakten de kinderen een plan voor de activiteiten tot aan het avondeten. Sommigen gingen fietsen, anderen voetballen of knutselen. De sfeer was ongedwongen en huiselijk. Er waren in het keukentje twee dames bezig met de voorbereidingen voor het avondeten voor de 12 kinderen. Veel van de kinderen komen uit achterstandswijken en probleemgezinnen. Ouders van deze kinderen zitten vaak in andere soorten van hulpverlening. In mijn gesprek met diverse begeleiders drongen allen er op aan dat er overleg met deze andere hulpverlenende instanties zou komen om de kinderen beter te kunnen helpen. Heel langzaam wordt daar een start mee gemaakt maar het is nog maar een begin.
De grootste zorg van de begeleiders (zonder uitzondering bevlogen werknemers, laag ziekteverzuim en lange staat van dienst) blijft het letterlijk uit beeld verdwijnen van het kind als het weer vertrekt. Wat ze graag zouden zien is een soort van nazorg om de risicokinderen te blijven volgen. Een flink aantal van hen zakt nu af naar de criminaliteit en de leiding was er van overtuigd dat dit met monitoring voor een deel tegengegaan zou kunnen worden. Daar ligt volgens mij een schone taak voor de politiek en daar zouden we het in de SP en in de commissie eens over moeten hebben.

U bent hier