h

Arnhemse Strop 10?

27 augustus 2008

Arnhemse Strop 10?

Het huidige Arnhemse college loopt nog over van de oude politiek. Die van veel prestige en weinig prestatie. De Arnhemse SP trekt al jaren aan de bel en komt met goede alternatieven. Ook de Gelderlander zijn de wanprestaties opgevallen en kwam met het onderstaande overzicht.

Flop-10

Station op 1 in Arnhemse Strop 10
Waar gehakt wordt, vallen spaanders, maar Arnhem lijkt de plank vaker dan gemiddeld mis te slaan. Het Haagje van het Oosten loopt over van ambities, maar bij het verwezenlijken daarvan gaat het wel eens fout. Een Strop 10.

1. Arnhem Centraal (1997-201?)
* tientallen miljoenen euros strop *
Het grootscheepse bouwproject rond het station staat met stip en onbetwist op nummer 1. Sinds de start in 1997 noteerde Arnhem al zon 25 miljoen euro aan tegenvallers. In 2007 bleek de begrote 65 miljoen voor het nieuwe stationsgebouw te weinig, waarna diverse overheden nog eens elf miljoen ophoestten. In mei van dit jaar bleek dat de enige aannemer die Ben van Berkels veelgeroemde creatie wilde bouwen 55 miljoen meer wilde dan het budget. Misschien kan het huidige ontwerp wel nooit gerealiseerd worden. Zeker is dat er nog vele miljoenen bij moeten voor Arnhem een nieuw station heeft.
2. Rijnboog (2005)
* 49 miljoen euro strop *
De eerste paal moet de grond nog in, en al drie jaar geleden liep Rijnboog een tegenvaller van jewelste op. De grootse opknapbeurt van het Arnhemse centrum ging 49 miljoen meer kosten dan begroot. En de gemeente hd al rekening gehouden met een gat. Een gat van 57 miljoen, dat dichtgefietst werd met subsidies. De 49 miljoen is inmiddels ook weggepoetst. Door architect Manuel de Sol Morales, de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland.
3. Eusebiuskerk ( 1944- 2007)
* ?? miljoen euro strop *
Arnhems icoon, de Eusebiuskerk, verkeert veertien jaar na een grondige restauratie ( die dertien jaar duurde) opnieuw in deplorabele staat, bleek eind 2007 na een veiligheidsinspectie waarbij de brokken steen van de kerk afvielen. Een ingrijpende restauratie is nodig, de tweede sinds de wederopbouw (1949-1964) van het in de oorlog nagenoeg verwoeste godshuis. Over de hoogte van de nieuwe strop is nog niets bekend. Dat het bedrag in de vele miljoenen zal lopen, is wel zeker.
4. Vitesse ( 2008)
* zeker 12 miljoen euro strop *
Morrend gingen burgemeester en wethouders akkoord. Tijdens de recente schuldsanering van Vitesse nam de gemeente Arnhem een verlies van twaalf miljoen euro. Terwijl Arnhem ook al drie jaar lang de helft van de stadionhuur voor de voetbalclub ( in totaal 2,25 miljoen) afrekende. En dan hebben we het niet eens over alle reddingsoperaties in het verleden.
5. Musis Sacrum (2009-2010)
* strop nog onbekend *
Dertien jaar geleden nog werd Musis Sacrum voor omgerekend 5,5 miljoen euro verbouwd. Volgend jaar gaat er weer een aannemer aan de slag. Er zijn verbouwingen die langer meegaan, maar het dak is slecht door achterstallig onderhoud en er is opnieuw een verbetering en modernisering nodig. Bedragen zijn nog niet genoemd, maar op grond van ervaringen in het verleden en de verbouwing van het Museum voor Moderne Kunst staat de concertzaal op 5.
6 Museum voor Moderne Kunst Arnhem (2007)
* 4,2 miljoen euro strop *
Een verhuizing naar het Havenkwartier van Rijnboog lonkt, maar voor het zover is, moest het gebouw van het Museum voor Moderne Kunst Arnhem worden opgekalefaterd om berhaupt nog als museum dienst te kunnen doen. Voor die operatie zat vijf miljoen euro in de portemonnee. Toen het bouwstof was opgetrokken, bleek de klus opeens 9,2 miljoen te hebben gekost. Volgende week moet duidelijk worden hoe dat heeft kunnen gebeuren.
7. De Boei (2008)
* zeker 2 miljoen strop *
Nieuw binnen! Verkeerd gemonteerde ramen verstoorden de vochthuishouding in Arnhems drugsboot De Boei jaren zonder dat iemand het in de gaten had. Gevolg: dure reparaties, dure tijdelijke maatregelen en gestoei over de vraag: wie gaat dat betalen?
8. De Boei (2004)
* 2 miljoen euro strop *
Een week voor de opening, in mei 2004, zonk de veelbesproken Arnhemse drugsboot De Boei. Er had iemand een kraan open laten staan, bleek later, maar er liggen diverse menselijke fouten ten grondslag aan het drama. De verzekering betaalde alvast de twee miljoen euro directe schade, maar anno 2008 zijn juristen nog altijd aan het touwtrekken over de vraag wie er voor de kosten opdraait. De Boei opende uiteindelijk een half jaar te laat.
9. Herinrichting binnenstad (1993-1997)
* 5 miljoen strop *
Nog uit het guldentijdperk, maar met een arm die reikt tot diep in de 21ste eeuw: de herinrichting van de Arnhemse binnenstad ( kosten: omgerekend zestien miljoen euro). De stenen voor de metamorfose van het winkelhart van Arnhem kwamen helemaal uit India. Al na een paar maanden verzakten ze. Daarna bleken de voegen te breed. In het kader van onderhoud worden tussen 2007 en 2010 de stenen stukje bij beetje opnieuw gelegd, en nu veel strakker tegen elkaar volgens de nieuwste inzichten. De strop zit m in de baatbelasting (zon vijf miljoen euro) die ondernemers voor de herinchting zouden betalen. De rechter vond die heffing onrechtmatig en de gemeente draaide zelf op voor het ondernemersdeel.
10. Restauratie en verbouwing Luxor (2006-2008)
* zeker 0,5 miljoen strop *
Toen de kogel eindelijk door de kerk was en voormalige bioscoop Luxor mocht worden verbouwd tot breed poppodium sloeg het noodlot toe. De eerste aannemer ging failliet. Gevolg: opnieuw maanden vertraging en extra kosten. Gaandeweg de klus doken nog wat tegenvallers op, alles bij elkaar voor zeker een half miljoen euro. Het werk is nog niet gedaan, dus een eindbalans is er nog niet.

U bent hier