Aandeelhouders verdeeld over verkoop Nuon
Aandeelhouders verdeeld over verkoop Nuon
Nuons grootste aandeelhouder, de provincie Gelderland, reageert in eerste instantie positief op de voorgenomen overname door het Zweedse Vattenfall. Ook de provincie Friesland is tevreden met het overnamevoorstel. De provincie Noord-Holland is minder te spreken over de verkoop van Nuon en beraadt zich op de verkoop van haar aandelen. Ook de gemeente Amsterdam heeft nog geen standpunt ingenomen.
"Mijn eerste reactie is positief", reageert de Gelderse gedeputeerde Harry Keereweer. "Provinciale Staten hechten vooral aan voorzieningszekerheid en duurzaamheid. Vattenfall is een betrouwbare partner die aan deze criteria voldoet", stelt de gedeputeerde die aandeelhouderschappen in zijn portefeuille heeft. De provincie Gelderland is met bijna 45 procent van de aandelen Nuons grootste aandeelhouder. Bij de verkoop van alle aandelen ontvangt de provincie 4,4 miljard euro.
De provincie Noord-Holland is minder blij en laat weten dat het uitgangspunt is niet tot verkoop over te gaan. Maar als blijkt dat de overige aandeelhouders wel hun aandelen verkopen, zegt Noord-Holland wellicht gedwongen te zijn dit ook te doen. De provincie, die ruim negen procent van de aandelen bezit, vindt publieke invloed in de energiesector nodig om invloed uit te kunnen oefenen op de stroomprijzen, de productie van duurzame energie en leveringszekerheid.
Begin deze maand deed Noord-Holland via een open brief een beroep op de rijksoverheid om een aandeel te nemen in Nuon, nadat was gebleken dat andere grootaandeelhouders bereid waren hun aandelen te verkopen. Zo zou het rijk samen met de provincie het publieke belang kunnen waarborgen. Het kabinet reageerde niet op de brief.
De provincie Friesland is juist van mening dat de overheid afstand moet nemen van een commercieel bedrijf als Nuon. "Het is niet aan de overheid om deel te nemen in zo'n bedrijf", zegt een woordvoerder. Hij stelt dat het overnameplan een 'voorstel is waarmee het college naar de Staten wil'. "Gelet op de leveringsgarantie, het behoud van de naam, de werkgelegenheid, het hoofdkantoor en de duurzaamheidsagenda van Vattenfall zijn we tevreden met het voorstel." Friesland heeft bijna dertien procent van de aandelen in handen.
De vierde grootaandeelhouder van Nuon, de gemeente Amsterdam, beraadt zich nog op het voorstel. Volgens een woordvoerder staat de gemeente neutraal tegenover de verkoop. "We hebben zes criteria opgesteld waaraan een kandidaat-koper moet voldoen. Langs die lat wordt Vattenfall de komende tijd gelegd." Voorbeelden van de criteria zijn de positie van de Nederlandse klant en de 'exitmogelijkheden' voor aandeelhouders. Amsterdam bezit ruim negen procent van de aandelen.
Maandag werd bekend dat het Zweedse bedrijf Nuon voor 8,5 miljard euro overneemt. Het energiebedrijf wordt gefaseerd verkocht: in eerste instantie verwerft Vattenfall 49 procent van de aandelen. De overige aandelen worden in de komende zes jaar overgenomen. Als gevolg van de verkoop vallen volgens Nuon geen ontslagen. De naam Nuon blijft in de Benelux nog minstens vier jaar bestaan en het hoofdkantoor blijft in Amsterdam.
Om de publieke belangen en Nederlandse identiteit van het energieconcern te waarborgen wordt een stichting opgezet. De stichting gaat toezien op naleving van de extra afspraken die zijn gemaakt tussen Nuon, Vattenfall en de aandeelhouders. De deal wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2009 afgerond. In juni worden definitieve beslissingen van de aandeelhouders verwacht.
Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) staat 'tamelijk positief' tegenover de voorgenomen overname, evenals de PvdA. De SP reageerde kritisch en spreekt van volksverlakkerij. De socialisten voeren al een tijdje campagne tegen de 'uitverkoop' van energiebedrijven.
- Zie ook:
- Redactie