h

Inspraak Gelderland over snelwegen zinloos

14 maart 2009

Inspraak Gelderland over snelwegen zinloos

ARNHEM – Provinciale Staten van Gelderland hebben zich herhaaldelijk gebogen over de aanpak van snelwegen zonder dat dat nog zin had. Dat gebeurde anderhalf jaar geleden bij de verbreding van de A50. Komende woensdag staan inspraakreacties op de verbreding van de A28 en de A12 en de aanpak van het knooppunt Hoevelaken op de agenda van het Gelderse parlement. In alle gevallen heeft het ministerie van Verkeer echter de inspraaktermijn al gesloten: het doet er niet meer toe wat de Staten ervan vinden.

Irritant, vindt Martijn Leisink ( D66) die de zaak heeft ontdekt. Hij wilde dat Gelderland minister Eurlings zou vragen te zorgen voor een overkapping van de verbrede A12. „Het is volstrekt zinloos daar nu nog over te praten. Dat zou een wassen neus zijn. Ons is een mogelijkheid onthouden onze mening naar voren te brengen.” Het betekent ook dat lobby’s van actiegroepen bij de provinciale politiek zinloos zijn geweest. Zo ijverde de actiegroep Duurzame A12 bij diverse fracties voor overkapping.

Gedeputeerde Marijke van Haaren van Verkeer heeft inmiddels haar excuses voor de gang van zaken aangeboden en beterschap beloofd. Of dat genoeg is, is onduidelijk. De collegepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie en oppositiepartij D66 willen uiterlijk maandag meer informatie hoe het zo mis heeft kunnen gaan.

Josan Meijers ( PvdA) neemt de zaak hoog op. „Dit is niet iets om lichtvaardig overheen te stappen.”
Pieter Plug (CU) relativeert de ontstane onrust enigszins. „ Ook buiten de officiële inspraakreacties om kunnen we invloed hebben. We hebben ook nog altijd de politieke lobby naar Den Haag.”

Uit: De Gelderlander van 14 maart 2009.

U bent hier