h

Vies Vattenfall scoort met groene plannen

28 april 2009

Vies Vattenfall scoort met groene plannen

ARNHEM - Een bezoek van een groep Gelderse Statenleden heeft het Zweedse bedrijf Vattenfall geen kwaad gedaan. CDA'er John van Meeteren zegt positiever over de kandidaat-koper van Nuon te zijn gaan denken. Corina van der Valk (PvdA) was aangenaam verrast door de 'open manier' waarop ze werd ontvangen door de top van het bedrijf.

Daarmee blijft in Gelderland een grote meerderheid voor de verkoop van Nuon bestaan. Ook VVD en ChristenUnie waren onder de indruk. Andere fracties bleven thuis.

De verkoop, waarover Gelderland (45 procent van de aandelen) op 27 mei moet besluiten, wordt met spanning tegemoet gezien nu de verkoop van Essent aan het Duitse RWE onzeker is. De Staten van Brabant willen niet verkopen. Voor Nuon heeft dat totaal geen gevolgen, zeggen Van Meeteren en Van der Valk. "Bij ons verloopt het proces anders. Wij zetten bijvoorbeeld een aparte stichting op die de publieke belangen waarborgt." Van Meeteren: "In Brabant zijn ze jaloers op ons."

Van der Valk raakte tijdens het driedaagse bezoek vooral onder de indruk van de technologische kennis van de Zweden. Vooral hun plannen om het broeikasgas kooldioxide (CO) ondergronds op te slaan, imponeerden. " Daar zijn ze echt ver mee, deze techniek kan op grote schaal toegepast worden."

Van Meeteren vindt het positief dat Vattenfall 17 miljard euro gaat investeren in groene energie. De provincie Gelderland stelt echter dat dit bedrag slaat op het geheel aan investeringen dat Vattenfall pleegt in onder meer bruinkool, kernenergie en groene energie. Daarbij wordt aangetekend dat het aandeel voor groene energie 5 miljard euro bedraagt.

Tegenstanders van verkoop vinden dat de Staten van Gelderland zich te eenzijdig laten informeren door voorstanders van verkoop. Zo is een plan afgewezen om openbare hoorzittingen met onafhankelijke deskundigen te houden.

Een van die tegenstanders, SP-Kamerlid Paulus Jansen, bezocht in de afgelopen dagen de bruinkoolmijnen in Oost-Duitsland, die door Vattenfall worden uitgebaat. "Het is er een maanlandschap, een emmentaler kaas. Vattenfall verschilt niet wezenlijk van RWE, ook niet in ambitie. Hun belangrijkste maatregel, de opslag van CO onder de grond, is vooral bedoeld om door te kunnen gaan met die vieze bruinkool."

Bron: De Gelderlander van 28 april 2009

U bent hier