Vergunning pluimveehouderij in Groesbeek alsnog geweigerd
Vergunning pluimveehouderij in Groesbeek alsnog geweigerd
De provincie Gelderland heeft de natuurbeschermingswetvergunning aan pluimveehouderij van Deurzen in Groesbeek alsnog geweigerd. De aanvrager heeft niet kunnen aantonen dat zijn bedrijf geen schadelijke effecten heeft op het nabijgelegen natuurgebied De Bruuk. De vergunning was al in maart 2010 door de voorzitter van de Raad van State geschorst.
Gedeputeerde Harry Keereweer: Gelet op de strenge toepassing van de Natuurbeschermingswet en het negatieve advies van de bezwarencommissie hebben wij de vergunning alsnog moeten weigeren.
Natuurbeschermingswet
De pluimveehouderij moest in 2008 zijn bedrijf met 300.000 kippen sluiten na bezwaren van dierenbeschermers en milieugroepen wegens stankoverlast. Van Deurzen wilde een doorstart maken met minder kippen in een loodsencomplex met een verbeterd ventilatiesysteem. Omdat zijn bedrijf grenst aan een natuurgebied heeft hij hiervoor in 2009 een natuurbeschermingwetvergunning aangevraagd.
Geen bestaand gebruik
De provincie heeft in eerste instantie een vergunning verleend, omdat de stikstofuitstoot in de nieuwe situatie per saldo niet zou toenemen. De bezwarencommissie is echter van mening dat er door de ontruiming in 2008 geen sprake meer is van bestaand gebruik. De pluimveehouder moet dan duidelijk maken dat zijn bedrijf geen schade veroorzaakt aan natuurgebied De Bruuk. Van Deurzen heeft dit niet aantoonbaar kunnen maken, waardoor de provincie de vergunning heeft moeten weigeren.
De SP vindt dat we het Gelderse platteland niet moeten verpesten met de bouw van megastallen. In een megastal zitten duizenden varkens of een paar honderd duizend kippen. Megastallen zijn niet goed voor de dieren (denk aan de kwetsbaarheid voor dierziekten en het gebrek aan buitenlucht), de gezondheid van de mensen, de boeren (die weggeconcurreerd worden), het landschap en het milieu.
Megastallen horen niet thuis in Gelderland. In plaats daarvan moet de menselijke maat ook op het platteland centraal komen te staan. Dus ruimte voor de wat kleinschaligere boeren, gezinsbedrijven en biologische boeren.
- Zie ook:
- Redactie