h

Bieb weg? Kortetermijnvisie!

3 november 2011

Bieb weg? Kortetermijnvisie!

Het verdwijnen van vele bibliobushaltes gaat veel mensen aan het hart, zo blijkt ook uit deze ingezonden brief in de Gelderlander van afgelopen zaterdag 29 oktober:

Bieb weg

Met de bibliobussen verdwijnt de mogelijkheid leeskilometers te maken voor het jonge kind. Veel dorpen in Gelderland zullen eind 2012 geheel verstoken zijn van een bieb.

Voor biebbussen is geen geld meer. Als leerkracht van groep drie en vier zie ik het grote belang van een dergelijke voorziening, met name ook voor jonge kinderen. Kinderen moeten leeskilometers maken. Zo leren ze vlotter lezen en wordt hun woordenschat spelenderwijs groter. Door veel te lezen verbetert ook de spelling enorm. Met name beginnende lezers hebben veel boeken nodig.

Waar zijn we mee bezig? De bibliobus is al uit nood geboren. Vroeger hadden de meeste dorpen een eigen bibliotheek. Dat bleek te duur en zo kwamen er bibliobussen die meerdere dorpen op een dag kunnen bedienen. Met het verdwijnen van de bibliobussen verdwijnt de mogelijkheid in kleine dorpen om boeken te lenen. Voor ouders is het ondoenlijk om steeds weer nieuwe boeken aan te schaffen. Alleen op school lezen is echt onvoldoende. Straks moet weer veel geld genvesteerd worden om te voorkomen dat Nederlandse kinderen in dorpen een lees- of taalachterstand hebben.
Wat een kortetermijnvisie! Dit mag niet gebeuren!

Anne-Marie Schute
leerkracht basisschool t Panorama te Arnhem

U bent hier