h

Kinderboekenschrijvers voor behoud bibliobus - deel II

7 november 2011

Kinderboekenschrijvers voor behoud bibliobus - deel II

Nog twee schrijvers van kinderboeken hebben zich gericht aan Provinciale Staten. Naast Jan Terlouw, Paul van Loon, Rindert Kromhout, Thea Dubelaar, Lydia Rood, Lieneke Dijkzeul en Hans Hagen hebben Harm de Jonge en Annie van Gansewinkel gepleit voor behoud van de bibliobussen in Gelderland.

Harm de Jonge:

Ik ben auteur van jeugdboeken en schrijf die boeken om mee te werken aan de ontwikkeling van kinderen en volwassenen.
We doen in ons land ons best om bijvoorbeeld via IBBY-Nederland een bus te laten rijden in Nicaragua om de kinderen in de binnenlanden van boeken te voorzien, in Indonesi gebeurt dat met fietstaxis en in Mongoli dragen kamelen de boeken naar afgelegen gebieden. Als wij vanuit ons land initiatieven voor de uithoeken van de wereld bedenken, kunnen we ons eigen uniek bevoorradingssysteem met boekenbussen toch niet laten verdwijnen. Die bussen hebben een functie, die brengen boeken bij mensen die anders niet zouden lezen. En lezen is van levensbelang voor iedereen. Ik verzoek u de bussen in Gelderland te laten rijden.

Hartelijke groet,

Harm de Jonge

Annie van Gansewinkel:

Geacht lid van Provinciale Staten van Gelderland,

Tot mijn schrik hoorde ik dat de provincie Gelderland wil bezuinigen op de bibliotheekvoorzieningen en dus ook op de bibliobussen. Ik beschouw bibliotheken als een basisvoorziening voor ontwikkeling, beschaving en cultuur.
Als schrijver kom ik regelmatig op scholen en in bibliotheken en ik ervaar dan telkens weer wat een groot goed een bibliotheekvoorziening is. Als de provincie de bibliobussen wegbezuinigt, verdwijnt daarmee juist voor kwetsbare groepen de toegang tot dit grote cultuurgoed. Vooral kinderen en ouderen kunnen vaak niet zelfstandig de verder weg gelegen bibliotheek bezoeken.
In deze tijd waarin de toegang tot informatie steeds belangrijker wordt om aansluiting te houden bij de maatschappij zijn bibliotheken van vitaal belang. Zij doen immers veel meer dan uitlenen, maar versterken door uiteenlopende activiteiten de betrokkenheid van de burger en de maatschappelijke samenhang.
In kleine kernen zijn al zoveel voorzieningen verdwenen, terwijl een bibliotheek daar ook een ontmoetingplek is en dus een verbindende factor van belang.

Binnenkort beslist u over de bezuinigingsvoorstellen. Ik doe een dringend beroep op u als statenlid om te verhoeden dat de bezuinigingen op de bibliotheken doorgaan.

Met vriendelijke groet,

Annie van Gansewinkel,Wageningen

U bent hier