h

Begroting en 250 miljoen extra investering

11 november 2013

Begroting en 250 miljoen extra investering

Woensdag 13 november staat de begrotingsbehandeling op de agenda van Provinciale Staten. Daarnaast wordt er ook besloten over een extra investeringspakket van 250 miljoen euro om de Gelderse economie een impuls te geven. De openbare Statenvergadering begint om 10.00 uur in de Statenzaal van het Huis der Provincie. Via de website van de provincie is de vergadering live te volgen (www.gelderland.nl/statenlive). Ook via het liveblog (www.gelderland.nl/liveblog) kunnen genteresseerden op de hoogte blijven.

Op 30 oktober hebben de vier Statencommissies de stukken die nu op de agenda staan, besproken. Het resultaat is dat de agenda van PS is opgedeeld in hamerstukken, stemstukken en bespreekstukken. Over hamerstukken wordt niet meer gediscussieerd of gestemd. Bij stemstukken kunnen fracties voordat er over gestemd wordt nog een stemverklaring afgeven. De bespreekstukken worden uitvoerig behandeld. De agenda met bijbehorende documenten is hier te vinden.

Begroting 2014

De begroting 2014 bevat behalve de extra investeringsimpuls van 250 miljoen, ook de Meerjarige Investerings Agenda (MIA) Mobiliteit. Daarin staan alle initiatieven en beoogde projecten op het gebied van mobiliteit die op dit moment in voorbereiding of uitvoering zijn en waarvoor of al geld is of nog moet worden gereserveerd. Het zijn met name de extra mobiliteitsprojecten (wegen en ov) waarvoor nu geld (40 miljoen) wordt vrijgemaakt via de investeringsimpuls. Het geld voor de investeringsimpuls willen GS uit het stamkapitaal halen, het geld dat de provincie kreeg bij de verkoop van de aandelen Nuon.

Onderwerpen

Behalve over de begroting spreken de Gelderse Staten ook over het evaluatieonderzoek Rekenkamer Oost-Nederland. Hierin zijn aanbevelingen opgenomen om de betekenis van de Rekenkamer voor de Staten te verbeteren. Als laatste agendapunt wordt het voorstel behandeld over de besteding van de reserve percentageregeling kunst en infra. Het voorstel van GS is om de huidige 1%-regeling voor kunstwerken bij infrastructurele projecten op te heffen met als argument dat dit niet altijd leidt tot kunsttoepassingen waarvoor draagvlak is. Lopende projecten als Het Witte Lint (N348 Zutphen-Lochem) worden nog wel afgerond.

U bent hier