h

SP-statenleden op stap tijdens Gelderse Museumdag

7 november 2013

SP-statenleden op stap tijdens Gelderse Museumdag

Op 19 oktober openden 74 musea en kastelen hun deuren op de Gelderse Museumdag. De hele dag waren bijna alle musea voor 1 euro te bezoeken. Onder de bijna 28.000 bezoekers waren onze Statenleden Agnes Lewe en Peter de Vos.

Agnes Lewe was op bezoek in het Afrikamuseum in Berg en Dal. Agnes: Hoewel ik in Nijmegen woon ben ik in al die jaren nog nooit in het Afrikamuseum geweest. Gelukkig kreeg ik, net als vele andere bezoekers, op de museumdag de kans om dit fantastische museum te bezoeken. Ik heb een mooie rondleiding en een goed gesprek met de directie gehad. We spraken onder andere over toekomst van het museum dat gaat fuseren met het Tropenmuseum in Amsterdam en het Volkenkundig Museum in Leiden.

Peter de Vos was tijdens de museumdag op bezoek geweest bij het Museum Vliegveld Deelen: Het gaat hier om absolute specialisten op gebied van vliegen in de Tweede Wereldoorlog. Het museum heeft actief meegewerkt aan bergingen van tientallen neergestorte vliegtuigen. Tijdens opgravingen verzamelde persoonlijke spullen worden bijvoorbeeld in verband gebracht met het persoonlijke verhaal van de vlieger en zijn familie. Duits, Engels,Amerikaans of Canadees maakt niets uit. Dat maakt de collectie ook bijzonder.

De Vos hoopt dat de plannen voor het samengaan van Oorlogsmusea in de regio niet ten koste gaan van kleine musea zoals die in Deelen. De Vos: Kleine musea hebben vooral heel veel kennis, passie en verhalen. En ook een enorme trouwe schare vrijwilligers. Bij Deelen zijn dat er ongeveer 40 a 50. Maar het onderhoud van het museum is niet meer zo best en een andere locatie in directe omgeving vliegveld of renovatie huidige pand is gewenst. Hopelijk wordt daar een oplossing voor gevonden.

U bent hier