h

Op bezoek in de Bommelerwaard

11 december 2013

Op bezoek in de Bommelerwaard

Op vrijdag 29 november was SP-Tweede Kamerlid Eric Smaling te gast bij de SP in de Bommelerwaard. Het werkbezoek bestond in het teken van de kassenuitbreiding die het gevolg is van het Herstructureringsplam voor het gebied. Later die dag schoof SP-Statenlid Agnes Lewe ook aan.

Eric Smaling is woordvoerder Land- en Tuinbouw en Ruimtelijke Ordening. Smaling kreeg uitgebreide rondrit gemaakt langs locaties die voor een groot gedeelte een rol spelen in de toekomstige ontwikkelingen. Smaling was oprecht genteresseerd m.n. omdat hij in geografische zin dit stukje van Nederland niet zo goed kende en tegelijkertijd besefte welk een enorme impact de toekomstplannen gaan krijgen op het gebied.

De rondrit was gekoppeld aan een Informatie-en Discussieavond in het Mestershuis in Gameren. Bij een eenvoudig maar niettemin prima diner schoof de SP-Statenlid Agnes Lewe aan waardoor de locale, de provinciale en landelijke aspecten van het plan verenigd konden worden met de bedoeling gezamenlijk op te trekken op de daarvoor bestemde niveaus en om de wederzijdse informatie-uitwisseling te intensiveren

Smaling gaf aan dat hij niet principieel tegen glastuinbouw is maar als de plannen doorgaan er gesproken kan worden van een Agrarische Industrie die zich moeilijk laat verhouden tot een kwetsbare geografische niet logische omgeving. Met name de perceelsgrootte,de hoogte van de kassen,het opruimen van oud-glas, lichtvervuiling plus de ontoereikendheid van de locale infrastructuur waren tekortkomingen van het plan die de meeste aanwezigen met nadruk onderschreven.

De SP-Bommelerwaard beseft dat de besluitvorming een cruciale fase ingaat en roept mensen die getroffen gaan worden door deze schaalvergroting op zich aan te sluiten bij het verzet. Meer informatie op https://zaltbommel.sp.nl/.

U bent hier